Közélet

2008.02.29. 08:04

Kutasi út: Gyenesei István meghallgatásával folytatódott a per

A keresetet a megyei önkormányzat nyújtotta be jogalap nélküli gazdagodás és kártérítés megállapítása miatt, mivel szerintük nincs minden rendben a Segesd– Kutas összekötő út, pontosabban annak egy szakaszának az építése körül.

Jakab Edit

A beruházás legnagyobbrészt pályázati pénzből, kisebbrészt a megyei önkormányzat, a helyi önkormányzat és az út mellett levő kastélyszállót működtető Hertelendy Kft. hozzájárulásával valósult meg (a hotel igazgatója a közgyűlés akkori elnökének, Gyenesei Istvánnak a fia).

Összesen 87 millió forint állt rendelkezésre. A közbeszerzési eljáráson győztes kivitelező, a Colas Dunántúl Zrt. ennél mintegy húszmillió forinttal kevesebbért vállalta a munkát. Ám pénz mégsem maradt, mert később született egy szerződésmódosítás, melyben a megyei önkormányzat pótmunkákat rendelt meg a kivitelezőtől. A maradék összeget erre fizették ki. Az azóta megújult megyei közgyűlés vizsgálódni kezdett az ügyben, s úgy vélik: a pénz eltűnt, de a munkák nem készültek el. Most visszakövetelik a pénzt.

A bíróság szakértőket, tanúkat hallgatott meg az ügyben, köztük Gyenesei Istvánt, a megyei közgyűlés korábbi elnökét is. Ő azt mondta: a Segesd és Kutas közti utat a megyei önkormányzat kapta meg, és már vagy tíz éve sürgető feladat volt a rendbetétele. Ám az eredeti pályázati támogatás nem valósult meg, mert nem volt meg a szükséges önerő. Ezért a munkákat szakaszolni kellett.

Az érintett 3,2 kilométeres szakaszhoz 70 millió forint állami támogatást kaptak, s ehhez 17 millió forint önerő jött össze. A volt elnök szerint épp fordítva történt, amint az önkormányzat állítja: a kivitelező jelezte, pótmunkákra volna szükség; egy 165 méteres szakasz teljes felújítására, megerősítésére. Az elnök kikötötte: csak az eredeti pályázati kereteken belül lehetséges ennek finanszírozása. Így kötötték meg a módosított szerződést, 12 millió forintra.

A pénzügyőrség nyomozóhivatala is vizsgálódik

A megyei önkormányzat szakértői vizsgálatot is kért, az ezt végző pécsi szakembert is meghallgatta a bíróság. A vizsgálat eredménye szerint a munkák valóban nem készültek el az önkormányzat által megjelölt szakaszon. Azonban a tárgyaláson felmerült: a minta-vételek egészen máshol, a pótmunkákkal érintett útszakasztól vagy egy kilométernyire történtek. A bíróság megkeresi a Vám- és Pénzügyőrség kaposvári nyomozóhivatalát, mivel úgy tudni: ők is nyomoznak az ügyben. A nyomozóhivatal vezetője, Vető Róbert ezt megerősítette, de részleteket nem árult el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!