Közélet

2008.02.02. 17:41

Öngyilkos lett egy autó miatt az Amerikából hazaköltözött férfi

Tizenhárom év után települt haza Amerikából Sipos Gyula. A gondtalan jólét után az igazi nyomorba csöppent, majd öngyilkos lett egy autó miatt.

F. Szarka Ágnes

A csokonyavisontai Sipos Gyula tavaly májusban önkezével vetett véget életének. Történetét a nyugdíjas pedagógus édesapja mondta el.

– Fiam jó kiállású, életvidám ember volt. Az itthoni szűk kereteket, korlátokat megunva 1988-ban ment el Amerikába az öcsémhez, aki egyengette az útját. Hamarosan házmester, gondnok lett egy hatalmas épületben. Ott kint találta meg a párját egy erdélyi magyar lányban. Összeházasodtak, gyerekük született. A menyem meghívta az unokahúgát vendégségbe, hadd lásson a kislány világot. Sajnos a látogatás vége az lett, hogy a fiamék elváltak, és ő a 15 évvel fiatalabb unokahúgot vette nőül. A féltékenység megmérgezte fiam kapcsolatát a munkatársaival és a nagybátyjával is. 2001-ben az ellehetetlenült légkörből hazamenekültek.

– A kint összegyűjtött javait, a holmiját konténerben küldte haza, és hozott egy akkor mintegy tízmillió forint értékű terepjárót is. Arra gondolt, hogy az autót itthon eladja, az árából lakást vagy házat vásárol. A gépkocsi kivételével minden simán, vámmentesen átment a vámon. A gépkocsiért vám, fogyasztási adó, környezetvédelmi termékdíj, általános forgalmi adó címén több mint egymillió-háromszázezer forintot kértek, amit öt napon belül be kellett volna fizetni. Ráadásul a lámpái sem feleltek meg a magyar szabványnak. Ezek kicserélése darabonként nyolcvanezer forint lett volna.

A lefoglalt terepjárót a vámudvarban napi több ezer forintért tárolták. A fiam csapdába került, adóssága egyre nőtt. Munkahelye nem volt, értékeit eladogatta. Pár hónap múlva kapott egy telefont, az illető egymillió forintot és a vámtartozás kifizetését ígérte az autóért. A vevő a névjegykártyája szerint gépjárműimport-bizományos, vámügyintéző, vámügynök volt. Hosszas gondolkodás után a fiam belement az üzletbe, de a vevő látva szorult helyzetét, már csak ötszázezer forintot adott az autóért. Hamarosan kaptunk egy levelet a vámosoktól, hogy a raktárdíjat és a szállítási költséget igazoltan kifizette, ezért az ügyben nem kell további intézkedést tenni. Mivel a gépjármű elhagyta az ország területét, így vámáru jellege megszűnt, a vámigazgatási ügyet lezártnak tekintik.

– A vevőnk édesanyjának egy gibraltári székhelyű cég van a birtokában. Az autót tényleg kivitték, majd Rédicsnél újra behozták az országba. Ebből a későbbiekben bírósági ügy lett, majd ítélet is született. Ekkor derült ki számunkra, hogy a vevő nem először követett el csempészést, vámorgazdaságot. Közben a fiam megpróbált itthon talpra állni. Bankhitelt vettek fel, és vásároltak egy házat. Fedezetül a mi házunkra is jelzálog került.

A szülők is földönfutók lehetnek

A bank a hiteltartozás végrehajtását egy külső behajtó cégnek adta ki, mondta az édesapa. A fiam lakását kipakoltuk, az elárverezhető. A mienk egy élet munkája. Azt mondták, hogy ők várnak, vegyünk fel hitelt. Hetvenéves elmúltam, nem kapkodnak értünk a bankok. Most a feleségemmel pár hónapig biztonságban vagyunk. Azt mondták, télen nem lehet senkit sem kilakoltatni.

Egy éve törlesztette már a részleteket, amikor a Magánforgalmi Fővámhivatal határozatban közölte, hogy a gépkocsi jogellenes belföldi forgalomba hozatala miatt különböző jogcímeken egymillió 855 ezer forint vámot szabott ki a részére. Az összeget öt napon belül kell befizetni. Miután ezt nem teljesítettük, megindult a végrehajtási eljárás. A bank erről tudomást szerzett, és azonnali hatállyal felmondták a hitelszerződést, sőt 16 százalékos büntetőkamatot vetettek ki.

– Levelek százait gyártottuk. Könyörögtünk, kértünk, fellebbeztünk, de a legtöbb esetben válaszra sem méltattak az illetékesek. Ügyvédre pedig nem volt pénzünk. Közben ifjú menyünk kilépett a taposómalomból, és egy kamionos karjaiban keresett vigaszt. Fiamnak ez már sok volt, mély depresszióba esett, és a pohárhoz nyúlt.
– 2007 májusában ennyit írt: „Drága szüleim! Bocsássatok meg, hogy ezt tettem. Nem találtam más megoldást. Nagyon szeretlek benneteket.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!