Közélet

2008.02.22. 09:09

Pénz és erő a társulásban

A nagy, 38 települést öszszefogó Marcali Kistérségi Többcélú Társuláson belül, több kisebb mikrokörzet működik. Szakmai és pénzügyi erőt jelenthet az összefogás.

Vigmond Erika

A mikrokörzeti társulás elsősorban olyan feladatot lát el, ami kötelező, de a mértékénél fogva nem tudják önállóan felvállalni az önkormányzatok – mondta Bereczk Balázs, a marcali kistérségi iroda vezetője. – Például Tikosnak nincs lehetősége, hogy gyermekvédelmi szakembert alkalmazzon, ezért belép az erre a célra összefogó környező települések társulásába.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy méretgazdaságossági előny a mikrokörzet létrehozása a források és szakemberek tekintetében. Nemcsak kötelező, hanem szabadon választott feladat megoldására is társulhatnak az önkormányzatok. A támogatás mindig attól függ, hogy mennyien veszik igénybe az ellátást. A normatív alapon járó pénzeket a nagy többcélú társulás kapja, koordinálja és osztja szét.

A legtöbb az oktatási–nevelési feladatokat ellátó társulás. Ez a kistérségi határokon is átnyúlik, mivel Táska Buzsákkal, Csömend és Nikla pedig Lengyeltótival közösködik. A kistérségben a legnagyobb vidéki iskola a böhönyei, aminek tagintézménye is van Somogyfajszon. Szijártó Henrik polgármester arról beszélt: sajnos 57 millió forint feletti hiánnyal számolhatnak.

Ebből 12 és fél millió forint jut a társakra, Böhönyére több mint 41 millió forint esik, a különbözet a tagiskola részesedése. A  hiány döntően az állami alulfinanszírozásból ered. Nehezíti Böhönye helyzetét, hogy vannak olyan társönkormányzatok, akik az alakulás óta nem fizettek hozzájárulást.

Makrointézmény a mikrokörzeti társulásokból

A marcali kistérségben 14 oktatás-nevelési, 5 szociális,

4 gyermekjóléti, 1 pedagógiai szakszolgálat, 1 központi orvosi ügyelet és 1 mozgókönyvtári feladatokat ellátó mikrokörzeti társulás működik. Az utóbbi háromnál a kistérségi központ Marcali a gesztor.

Bereczk Balázs elmondta azt is: szakmai és pénzügyi feltérképezés alatt áll, hogy mennyire lenne életképes feladatellátásonként makrotintézménnyé összefogni a mikrokörzeti társulásokat. Nagyobb költségvetési forrást jelentene.

– A megoldások sora rövid: vagy többet vállal a böhönyei önkormányzat, hitelt vesz fel, vagy drasztikus kényszerintézkedéseket teszünk – mondta Szijártó Henrik. – Nagyobb terhet már nem tudunk vállalni, a kölcsön nem megoldás, így marad az érdemi költségcsökkentés. Az iskola igazgatóját is kértem, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet, hogyan lehetne spórolni.

Az oktatási mellett szociális és gyermekjóléti társulása is van Böhönyének, akárcsak Mesz-tegnyőnek. Nemes László polgármester elmondta: jól tudták csoportosítani erőiket, s elérték azokat a pénzeket, ami kell a működéshez. Kéthely a szociális mikrokörzeti feladatait új elemmel is bővítette, mégpedig a közös-ségi ellátással, ami az emberek egyéni problémáin segít.

– Állami és helyi bevételekből tudjuk finanszírozni a működést – tette hozzá Németh Lajos polgármester. – Nem kell egyetlenegy társönkormányzatnak sem hozzájárulnia többletkiadással.

4 gyermekjóléti, 1 pedagógiai szakszolgálat, 1 központi orvosi ügyelet és 1 mozgókönyvtári feladatokat ellátó mikrokörzeti társulás működik. Az utóbbi háromnál a kistérségi központ Marcali a gesztor.

Bereczk Balázs elmondta azt is: szakmai és pénzügyi feltérképezés alatt áll, hogy mennyire lenne életképes feladatellátásonként makrotintézménnyé összefogni a mikrokörzeti társulásokat. Nagyobb költségvetési forrást jelentene. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!