Közélet

2008.02.26. 08:17

Sebesség életre-halálra: motoron száguldó donorok

Alighogy beköszöntött a tavaszias idő, máris több motorosbukáshoz szirénáztak a mentősök Somogyban.

Harsányi Miklós

[caption id="" align="alignright" width="450"] Illusztráció
[/caption]– Kiterjedt koponyasérülés, nyakcsigolya- és bokatörés; a pénteki mernyei motorosbukás következményei. Hétfőn Kaposváron ért baleset egy robogóst – a védett útvonalon haladó motoros férfit bordatörés gyanújával vitték a sürgősségi ambulanciára.

– Idegölő a belvárosi motorozás; az autósok pokollá teszik az életünket – dohogott egy kaposvári motoros, aki két éve szenvedett súlyos sérülést. Elmondása szerint egy gépkocsivezető nem adta meg neki az elsőbbséget, ezért óriásit repült a motorjával. Három műtéten már túl van, de ügye még ennyi idő elteltével sem zárult le. Kántor Sándor, a 168-szoros válogatott kaposvári röplabdázó néhány éve esett motorkerékpárjával Antalszállás közelében egy S-kanyarban. Egy Opel sodródott át a térfelére, a világklasszis játékos kibillent az útívről, s ezután hatalmasat bukfencezett. Megsérült a válla és bal hüvelykujja. Az esés után elhatározta: vége a kétkerekűs pályafutásnak.

– Száguldó vesedonorok – utalt egy autós a 200-250 kilométeres tempóval döngető motorosokra. Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a tavalyi negyvennyolc somogyi balesetből huszonkilencet a motorosok okoztak. Gyorshajtás, szabálytalan előzés és sávváltás; a legfrissebb összesítés szerint általában ez idézte elő a karambolt.

– A tegnap útjain a ma motorosai a holnap sebességével száguldoznak; ez a fő baj – mondta Szerémi György kaposvári mentőfőorvos.
– Elképesztően megnőtt a motorkerékpárok teljesítménye. S ahogy hallani lehet: sajnos sokan csak a gáz-kart ismerik. Rendszerint 20-40 éves egészséges férfiakat ér baleset. Lesújtó, hogy olykor már nem tehetünk értük semmit.
Szakemberek állítják: amíg az autósok életét a karosszéria, a biztonsági öv, a légzsák védi, addig a motorosok épsége jószerivel a bukósisakra, a különleges öltözetre, no és a szerencsére korlátozódik.

– Súlyos a helyzet – ezt már  a kaposvári Herczeg Balázs, azaz a motorosberkekben Mókusként ismert streetfighter-bajnok jegyezte meg. Egy szörnyű esés nyomait nemrég ő is látta a Balatonnál. Egy éles kanyarba fordult a motoros, ám túl gyors volt. Haláltusája percekig tartott – a fiatalember életével fizetett a rosszul megválasztott tempóért. Rajta kívül tavaly még jó pár fiatalembert hiába vártak haza.

Szilánkos felkartörést szenvedett a bajnok

Igen nagy baj, hogy egyesek megveszik a több millió forintos motort, ám technikailag nem képesek kordában tartani a lóerőket – hangsúlyozta Mókus, aki egy korábbi próba közben sérült meg. Szilánkos felkartörést szenvedett. – A 120-180 lóerős gépek tulajdonságát, minden rezdülését meg kell ismerni. Ehhez időre és sok-sok gyakorlásra van szükség. A motorosok elemi érdeke a közúti szabályok betartása. Ezek közül is kiemelném a sebességhatárokat, különösen a lakott területre vonatkozót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!