Közélet

2008.03.17. 09:04

A tízezredik tíz perc: jubileum a műtőben

Cseppérzéstelenítés, kétmilliméteres bemetszés a szemen, lencsekivétel, műlencsebeültetés. Így néz ki egy tízperces szürkehályog-műtét: Kaposváron ezzel az eljárással pénteken végezték a tízezrediket.

Balassa Tamás

Kovács Balázs, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa 2001-ben vezette be az új szürkehályog-műtéti eljárást. Ezt azóta folyamatosan tökéletesíti. Néhány hete egy új amerikai lencsét használ, amit a közelmúltban engedélyeztek.

– Nagyon kicsi, 2,2 milliméteres seb, alig néhány napos gyógyulási idő extrakímélet nélkül, és csak nagyon ritkán előforduló szövődmény: ezek a módszer pozitívumai – mondta Kovács Balázs.
Az említett kis bemetszés helyén távolítják el az elszürkült lencsét, s ugyanitt helyezik be  a műlencsét összehajtott állapotban. Ez a szemen belül nyílik ki. Kovács Balázs hozzátette: heti négy műtéti napon tíz-tíz beteget operálnak, így a várólista – szemben néhány másik intézményével – nem túl hosszú.

– Néhány héten belül el tudjuk látni a betegeket, különösen, ha a látásromlással a munkavégzésük kerül veszélybe – mondta a főorvos.
Mint megtudtuk: az alig tízperces beavatkozás teljesen fájdalommentes. Korábban az érzéstelenítés volt kissé kellemetlen – injekcióval a szem alá –, de négy éve cseppérzéstelenítést alkalmaznak. A tízezredik beteget – aki megerősítette, hogy az izgalmon kívül semmit sem érzett – Vágvölgyi Erna orvos-igazgató és Kovács Balázs virágcsokorral köszöntötte pénteken a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Az idős hölgy visszatérő vendég lesz: a közeljövőben a szintén szürke hályogos jobb szemét is megműti a főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!