Közélet

2008.03.19. 08:18

Az ugar feltörve, jöhet az ültetés

Hellyel kínál, majd maga is letelepszik. Egy gyors simítás-igazítás a nyakkendőn a tökéletes fotó kedvéért, aztán félretolja az asztalon előtte heverő Somogyi Hírlapot.

Vas András

– Nem célzatos, sőt: ezzel kezdem mindennap – int az újság felé Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

– Még a bejövetel előtt otthon, Somogyváron?
– Sajnos, nem mindennap tudok hazamenni, csak ha emberi időben sikerül végeznem. Csak harminc kilométer, alig fél óra, de heti két-három alkalommal így is Kaposváron kell aludnom.

– Egyszerűbb lenne, ha beköltözne.
– Ááá, a városi élet nem nekem való. Néhány napig elviselem, de aztán már hiányzik a falu, az igazi világom. A csend, a levegő, a nyugalom.

– Utóbbiban talán a megyeházán is lesz némi része mostanában. Költségvetés, kötvénykibocsátás kipipálva, a népszavazás is lecsengett...
– Remélem, igaza lesz. Nagy szükség lenne rá. A szakmai munka mindig fontosabb.

– Egy pártpolitikus megyei közgyűlési elnök szájából meglehetősen furcsán hangzik mindez.
– Sokan mondták, túlzásba viszem a szakmázást és többet kellene politizálnom. Ám szerintem ez az arány tökéletesen elegendő. Szeretném az ujjlenyomatomat Somogyon hagyni.

– A hatmilliárd forintos kötvénykibocsátással ez mindenképpen sikerült – vagy így, vagy úgy. Ha jól tudom, még húsz év múlva is 250 millió forint lesz a törlesztés. S ki tudja, lesz-e akkor még egyáltalán megye...
– Nem hiszem, hogy ez kérdés lesz. Egy ezeréves közigazgatási szintről nem lenne szabad vitatkozni: ez bele van égve az emberekbe. Nem a megszüntetésén kellene dolgozni, hanem a megerősítésén. A gyakorlat bebizonyította, az unió miatt kialakított régió csak statisztikai egység.

– Ettől a hatmilliárd még hatmilliárd.
– Ha nem ezt, hanem a tétlenséget választjuk, nem tudunk önerőt biztosítani a pályázatokhoz. És az a bizonyos EU-gőzös úgy húzott volna el mellettünk, hogy még a füstjét sem láttuk volna... Más megyékkel ellentétben nem a működésre költjük a pénzünket, hanem fejlesztünk belőle. Nem véletlen, hogy még az ellenzék sem a kötvénykibocsátást, hanem a módszerét vitatta csak. A koalíciós társ pedig feltétel nélkül támogatta.

– A társ, mely amúgy ideológiailag a legnagyobb ellenfél. Országosan egyedi koalíciót irányít: Fidesz, MSZP, SZDSZ – még kimondani is furcsa.
– Látja, mégis működőképes.

– Mi a titka?
– A kulcsszó: egyeztetés. Mindig, mindenről. Számomra ez természetes, akkor is megtenném, ha nem lennénk partnerek. Mint ahogyan sokszor a Somogyértet is bevonom.

– Azért akadnak vadhajtások: Lamperth Mónika ominózus kirohanása a Fidesz térfoglalásáról, de akár az ön egy-egy keményebb mondata is.
– Én sohasem politikai ügyekben nyilvánulok meg, hanem az embereket érintőkben. Mint például Taszár vagy a 67-es út kérdése.

– Ezek politikai ügyek is.
– Szerintem nem, legalábbis én nem teszem azzá őket. Minden somogyit érintenek pártszimpátiától függetlenül. S én pontosan arra kaptam mandátumot, hogy az ő érdekeiket képviseljem.

– Az országos vezetőség, mely azért kézben tartja a kardot, mindig készen némi pengeváltásra, mit szól a filozófiájához?
– Olyan elvekkel, amelyek a konzervatív jobboldali szellemiséggel ellentétesek, sohasem értettem egyet. A technikai koalíció nem erről szól. A koalíciós partnertől én sem várok hasonulást. A pártomtól csak annyi útmutatást kaptam, továbbra is legyünk korrektek.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke

1968-ban, éppen 40 éve született Kaposváron.

1989-ben végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán.

1992 óta a Fidesz tagja.

1994-ben Pécsen testnevelés szakon, Szombathelyen német nyelv szakon diplomázott.

2002 óta a Somogy Megyei Közgyűlés tagja.

2006 októbere óta a megyei közgyűlés, a DDRFT, a Regionális Egészségügyi Tanács, a megyei területfejlesztési tanács és az idősügyi tanács elnöke.

2007-ben a BME közoktatási vezetői karán szerzett diplomát, ezt követően tagja lett a Fidesz-MPSZ országos választmányának.

– Ha ilyen egyszerű, miért csak helyben működik, országosan miért nem?
– Ne felejtsük el, nálunk részben kényszer szülte a helyzetet. Ráadásul megyei szinten nem is fordultak elő olyan skandalumok, mint országosan.

– Gyenesei István megvétózott alelnöksége...
– Ez nem személyes ügy. Ám amikor beleültem az elnöki székbe, elképesztő állapotokat találtam. Adósságokat, újabb adósságokat és egy hamis elnöki imázst. Miközben ment az osztogató politika, megrendült alattunk egy rendszer. Rendet kellett tenni. S ez, mivel sajnos nem volt más lehetőség, együtt járt az elbocsátásokkal.

– Állítólag az elküldöttek helyére jöttek újak. Csak éppen az ön emberei...
– Lamperth Mónika korábbi vádjaira nem reagáltam, mert még a saját párttársai sem értettek vele egyet. De igaz, átalakítottuk a rendszert. Korábban az elnöki kabinet tizenvalahány tagú volt, mind köztisztviselői státusban dolgoztak, és politikai munkát végeztek. Most nincs tanácsadói rendszer, nincsenek kiszervezett munkák, és nem jöttek kallódó, állástalan pártkatonák. Négy politikai munkatársat kértem, amihez a közgyűlés hozzájárult. Ez egy új út, melyen elindultunk.

– De merre tartunk?
– Tavaly véget ért a rendrakás, a szabálytalanságok feltárása, az idén megkezdődik a pályázatok előkészítése, a lobbizás és remélhetőleg a megvalósítás. Agrármegye vagyunk, így némi hasonlattal: tavaly feltörtük az ugart, az idén pedig elvetettük a magokat. A szántás és az ültetés a mi dolgunk, a termés viszont már a somogyiaké lesz...

1989-ben végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán.

1992 óta a Fidesz tagja.

1994-ben Pécsen testnevelés szakon, Szombathelyen német nyelv szakon diplomázott.

2002 óta a Somogy Megyei Közgyűlés tagja.

2006 októbere óta a megyei közgyűlés, a DDRFT, a Regionális Egészségügyi Tanács, a megyei területfejlesztési tanács és az idősügyi tanács elnöke.

2007-ben a BME közoktatási vezetői karán szerzett diplomát, ezt követően tagja lett a Fidesz-MPSZ országos választmányának. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!