Közélet

2008.03.03. 08:11

Döglenek a madarak a nejlonszatyortól

Hazánkban naponta egymillió 300 ezer műanyag szatyor kerül forgalomba. Ezeket átlagosan húsz percig használjuk. A lebomlásukhoz viszont 300-400 évre van szükség.

F. Szarka Ágnes

Egyes tesztek szerint a nejlonszatyrok egy része nem bomlik le, csak szétesik. A legjobb eredményt azok a tasakok érték el, amelyek kukoricakeményítőből készültek. A nejlonszatyrok különös veszélyt jelentenek a környezetre. A madarak tápláléknak vélik, ám elfogyasztása után elpusztulnak.

A legtöbb üzletben mindenféle műanyag szatyorért fizetni kell, legalább öt, de a legtöbb helyen tíz forintot. A siófoki és a kaposvári Tescoban hétvégén is ingyen kapták a vásárlók a nejlonszatyrot. A kaposvári üzlet egyik pénztárosa azt mondta: ha valami ingyen van, annak nincs becsülete. – Akad olyan vevő, aki kötegszámra vinné el a szatyrot. Amikor megkérdeztem, minek kell neki azt válaszolta: hogy legyen otthon. Én pedig miért szólok ebbe bele?

Jó ideje már a pénztáros adagolja az ingyenszatyrokat. Az ingyenesség azonban megszűnni látszik, hiszen a nagy kereskedelmi láncoknak 2009-ig le kell cserélniük az összes műanyag szatyrukat lebomlóra. Ez egyébként érdekük is, mert jelenleg a nejlonzacskók után termékdíjat kell fizetniük. Egy húsz liter feletti zsák esetében huszonöt forintot, míg az áruházakban használt szatyrok után tízet. A fizetés alól csak úgy lehet kibújni, ha a környezetvédelmi minisztérium által bevizsgált lebomló szatyrokba pakoltatnak.
 
Az idei évben az összes forgalmazott szatyormennyiség 16 százalékát kell lebomlóra cserélni. Ez a mintegy másfél millió darabos forgalomhoz képest elenyésző mennyiség. A jövőben nem lesz elég egy, a szatyorra ragasztott nyomtatott címkével azt állítani, hogy lebomló, környezetbarát termék, valóban annak kell lennie. A lebomló zacskó előállítása drágább, és ezt a költséget az áruházak várhatóan nem fogják lenyelni. Számítani lehet rá, hogy legkésőbb jövőre minden tasakért fizetni kell. De ezek bizonyára kevésbé terhelik majd a környezetet.

Egyébként nemcsak hazánkban okoz problémát a mérhetetlen mennyiségű nejlonszatyor. Kínában a nyár elejétől az üzletláncok nem adhatják ingyen. Német- és Franciaországban egyre népszerűbb az újrahasznosított papírzacskó. Fizetni kell érte, de az áráért cserébe nagyméretű, erős és füles tasakot kap a vásárló. A svédeknél a nejlonzacskó drágább a papírszatyornál, igaz, ott még az üdítők fémdobozát is vissza- váltják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!