Közélet

2008.03.04. 10:53

Egy komplett osztály távozik az iskolából

Bár az iskola vezetése szerint megállt az elvándorlás a Bartókból, egyesek mégis tudni vélik: a tanév végén egy komplett negyedik osztály távozik.

Márkus Kata

Ráadásul az intézmény vezetője tanév közben távozik posztjáról. Nem véletlen tehát, hogy a legutóbbi kaposvári közgyűlésen Gyenesei Istvánné, a Kaposvári Somogyért Egyesület képviselője sürgette a város oktatási vezetését, igyekezzen kezelni a helyzetet.

– A Németh István és a Bartók iskola fél évvel ezelőtti integrációja nehéz helyzetet idézett elő – mondta hozzászólásában a közgyűlésen Gyenesei Istvánné. – Beindult a tanulók negatív szelekciója, a Németh István iskola 28 fős 3. osztályából csak 21-en fogadták el a Bartók iskolába való átirányítást. Közülük az első félév után aztán további öt tanuló hagyta el az iskolát, mivel a szülők nem voltak elégedettek az új iskola nyújtotta környezettel. S a hírek szerint a Németh István iskolából átvitt jelenlegi 4. osztály szinte teljes egészében távozni készül ez év végén. Ennek a folyamatnak egyenes következménye a senki által nem kívánt szegregáció.

Gyenesei Istvánné hangsúlyozta: az is tény, hogy az iskola igazgatója, aki az integrációt megszervezte, lebonyolította, érzékelve a kilátástalan helyzetet, márciusban távozik az iskolából.

– Nincs összefüggés a távozásom és az iskolával kapcsolatos híresztelések között – nyilatkozta Wallinger Endre, a Bartók iskola igazgatója. – Két éve egyszer már írtak ki pályázatot arra az állásra, melyet most elnyertem. Akkor az iskolát választottam, ám most úgy éreztem, nem mehetek el újra a lehetőség mellett. Annál is inkább, mert a jövő tanévben a Bartók iskola igazgatói állására is pályázatot írnak ki. Az idei tanévben megállt a gyerekek elvándorlása az iskolából. Támadások persze érnek bennünket, s hogy a jövő tanévben mi lesz, azt egyelőre nem tudni.

Wallinger Endre hozzátette: olyan területen fog dolgozni, ahol már régóta tevékenykedik, de az oktatástól sem szakad el, hiszen közoktatási szakértőként továbbra is segítem a munkát.
Az iskola vezetésével az eddigi helyettest, Göndörné Ulrich Erzsébetet bízta meg az önkormányzat, s pályázatot írnak ki az igazgatói állásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!