Közélet

2008.03.26. 20:45

Egyik tanárát lekurvázta, a másikat leköpte a diáklány

Országos felháborodást váltott ki a tanárát lökdöső, rugdosó, csapteleppel fenyegető fővárosi diák. Az eset nem egyedi. A kaposvári Széchenyi kereskedelmi és vendéglátó-ipari középiskolában például már teljesen elfajult a helyzet: a tanárok azt fontolgatják, nem tanítanak egy bizonyos osztályban, ahol az egyik diáklány szerintük lehetetlenné teszi nemhogy a normális oktatást, de még a legalapvetőbb iskolai normákat sem tartja be.

Vas András

– Kezelhetetlen nemcsak pedagógiailag, de emberileg is – mondta a lány osztályfőnöke, Géger Teréz. – Ellenáll mindenféle közeledési kísérletnek. Az első két órában még valamenynyire lehet haladni a tananyaggal, ekkor leköti magát: telefonál, reggelizik, sminkel, ám utána unatkozni kezd és beleköt mindenbe, mindenkibe.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fodor Tamást leköpte a diáklány
[/caption]
Tegezve lekurváz, elküld mindenhová, nemcsak engem, de a családomat is. Dührohamokat kap, s ha végül kiküldeném az osztályból, nem fogad szót. Próbáltam felvenni a szüleivel a kapcsolatot, de otthon megtiltották neki, hogy odaadja az ellenőrzőjét; az apja még azt is zaklatásnak vette, amikor elküldtem neki a félévi bizonyítvány fénymásolatát.

Az osztálytársait is terrorizálja a fiatal lány

A szinte minden tárgyból megbukott – s tavaly is évismétlésre kötelezett – diákkal nemcsak az osztályfőnökének vannak problémái. Azt mondják róla, tanárai mellett diáktársait is terrorizálja, az osztályából már hat tanulót elvittek szüleik más intézménybe. Meggyújtotta egyik társa haját, elvet-te osztálytársai telefonját, pirosra festett tamponnal dobálta a tanárt.
A többi tanár is hasonló problémákra panaszkodott, így a lány ügyében már tavaly fegyelmi tárgyalást tartott az iskola. Mivel tanköteles korú, egyszerűen kizárni nem lehetett – gondoskodni kellett egy befogadó intézményről. A kadarkúti középiskola át is vette volna, ám a lány törvényes képviselője bíróságon támadta meg a határozatot, s a grémium neki adott igazat.

Januárban újabb fegyelmi tárgyalásra került sor, melyen a diák nem volt hajlandó megjelenni. A korábbival azonos döntés született, s a Széchenyi hetven pedagógusa aláírta az áthelyezési javaslatot. De a diák törvényes képviselője ismét megtámadta a döntést.  

– A család folyamatosan kihasználja a joghézagokat – állította Fodor Tamás, az iskola egyik tanára, akit a diáklány leköpött óra alatt. – Tudják, mi az, amiért nem lehet kirúgni. Verbálisan mindent megenged magának, engem is többször megfenyegetett  a legváltozatosabb módon. De a jog szerint ezért nem lehet eltávolítani az iskolából. Viszont hol vannak a tanárok jogai? Vagy a többi diáké? Hiszen nem haladunk az órán, nem teljesül a tanterv, s ez a többi tanulónak hátrány. Veszélybe került az intézmény nyugodt működése, melyet pedig előír az oktatási törvény.
Utóbbi előírásainak megfelelően folytatta le az iskola a fegyelmi tárgyalást, s hozta meg döntését az eltávolításról, melyet a fenntartó, a kaposvári önkormányzat – a jegyzői hivatal – jogerőre is emelt, s melyet végül a bíróság elutasított.

– Ennél többet hivatalos úton nem tehetünk – állította Tóth Imre, a Széchenyi igazgatója. – Betartottuk a kötelező jogi utat, mégis veszítettünk. A második eljárásról a napokban dönt a jegyző. Az apa szerint az a bajunk a gyerekkel, hogy roma; tanulóink nagyjából harmada szintén az, nekik mégsincsenek problémáik velünk...

– Az iskolának vannak gondjai velünk – jelentette ki a lány törvényes képviselője. – Tudom, problémás eset a lányom. Tegezi a tanárokat, káromkodik, s le is köpte az egyiket. De ezek csak a válaszok az őt ért sérelmekre. Az egyik tanár kurvának nézte, s rázárta az ajtót, hogy megverje. Volt, amelyik kicsavarta a karját. Ezek után nem csoda, hogy telefonál órán: tőlem kér segítséget.

A törvényes képviselő szerint nem igaz, hogy bárkit megfenyegetett, hogy ne merjenek a lánya ellen vallani; sőt a pedagógusok fenyegetik folyamatosan a lányát. Ő csak felveszi a kesztyűt. – Otthon megmondjuk, mire és hogyan reagáljon – állítja. – Mindennap beszólnak neki. Az is elhangzott, azért nem tud olvasni, mert putriból jött. A fegyelmi tárgyalásokkal pedig folyamatosan megszegik az oktatási törvényt. S nem csak a lányomat akarják megfélemlíteni, de engem is. Szabálysértési eljárást indítanak ellenem, mert nem jár iskolába. Valószínűleg az a bajuk, hogy emberükre akadtak...

Az osztályfőnök szerint az ügyben tulajdonképpen mindenki áldozat

Megkerestük Kéki Zoltán címzetes főjegyzőt az ügyben, aki elmondta: a diák személyiségi jogai sérülnének, ha folyamatban lévő esetről adna információkat. Csakhogy a tanárok már nem bírják tovább: felmerült, egyszerűen nem taníta-nak a jövőben az érintett osztályban. Más lehetőségük már nem maradt, egy konferenciabeszélgetés során ugyanis Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman egyértelművé tette: az iskolából 18 év alatti gyereket csak nagyon súlyos fegyelmi vétség – tulajdonképpen súlyos fizikai erőszak – után lehet eltávolítani.

Az a szomorú az egészben – jegyezte meg Géger Teréz, aki az eset kapcsán úgy döntött, a nyáron elhagyja a tanári pályát –, hogy az érintettek közül valójában senki sem hibás. Természetes, hogy az apa védeni akarja a lányát, akinek viszont hivatalos papírja van, hogy képességei egy hétéves gyerekét érik el. Ám ennek ellenére bukás nélkül elvégezte az általános iskolát. Ahol valószínűleg szintén problémák voltak vele, de nem megoldani akarták a gondokat, hanem minél hamarabb megszabadulni tőle...

Az a szomorú az egészben – jegyezte meg Géger Teréz, aki az eset kapcsán úgy döntött, a nyáron elhagyja a tanári pályát –, hogy az érintettek közül valójában senki sem hibás. Természetes, hogy az apa védeni akarja a lányát, akinek viszont hivatalos papírja van, hogy képességei egy hétéves gyerekét érik el. Ám ennek ellenére bukás nélkül elvégezte az általános iskolát. Ahol valószínűleg szintén problémák voltak vele, de nem megoldani akarták a gondokat, hanem minél hamarabb megszabadulni tőle... Fodor Tamást leköpte a diáklány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!