Közélet

2008.03.03. 11:23

Ellenberger Tamás: nem vesztegettek meg

A szennyvíz elhelyezésének módjáról vitáznak a polányiak. A hagyományos csatornázás nem megoldás. Inkább kérdések vannak, mint fizetési kedv.

F. Szarka Ágnes

– Egyelőre csak tervezgetünk, tanulmányokat készítettünk – mondta Ellenberger Tamás polgármester. – Keressük a legjobb megoldást. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a korszerű egyedi szennyvízkezelési kislétesítmény lenne a legmegfelelőbb. De sok múlik a lakosság akaratán. Szándéknyilatkozatot szeretnénk kapni. Az ingatlantulajdonosok 66 százalékának kell igent mondania, nyilatkoznia, hogy hajlandó a beruházás költségének húsz százalékát, mintegy 260 ezer forintot önerőként befizetni, hogy egyáltalán beadhassuk a pályázatot. Abban bízunk, hogy 2013-ig valamelyik támogatási igényünk nyerni fog. Akkor kezdődhet el a beruházás. Elég nehéz az embereket, főként az időseket meggyőzni a beruházás szükségességéről. Sokan még mindig úgy gondolják, jó megoldás, ha búvárszivattyúval kinyomják a szennyvizet a földre.

– Azért jöttünk, hogy megtudjuk, mit akarnak – mondta egy asszony. – Akinek van emésztőgödre, annak nem kell az új tartály. Ekkora adósságba nem akartunk belemenni. – Mi az, hogy már szerződést kell kötni? Azt sem tudjuk, miről van szó, csak hamar, gyorsan kössük meg a szerződést. Valami szavazás azért legyen!

– Nekem ez a megoldás, amit felvetettek, nem szimpatikus. Szerintem a hagyományos csatornázás lenne a jobb – mondta Tóth Gáspár. – De majd meglátjuk, hogy lesz.

Ellenberger Tamás polgármester arra készült, hogy újra ismerteti a tartályos rendszer mibenlétét. Ehelyett többször azt kellett bizonygatnia, hogy az ajánlattévő cég nem vesztegette meg, és a lakosság befizetéséből egyetlen forint sem vándorol az ő zsebébe.

– A képviselő-testület tagjai és én magam is lemondtam a tiszteletdíjról. Ne gondolják, hogy ebből a pénzből én bármit is elteszek – mondta. – Egyelőre csak körülbelüli összegekről tudunk. Egymillió-háromszázezer forint a beruházás házanként, ennek a húsz százalékát kell befizetni, a többit pályázaton szeretnénk elnyerni. Ha marad pénz, azt visszakapják. A beruházás is csak akkor kezdődik el, ha megnyertük a pályázatot.

– Szerintem az egészet ki lehet hozni százezer forintból, miért költsünk rá többet? – mondta egy férfi. – Azt senki nem vitatja, hogy szennyvízelvezetésre, -kezelésre szükség van, de nagyon meg kell vitatni, hogy melyik módszert válasszuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!