Közélet

2008.03.17. 09:02

Emberi életre vágynak

Megváltásnak érzik a csurgói Béke utca 5. szám alatti bérlakás lakói, hogy végre felújítják otthonaikat.

Varga Andrea

Kívülről sem szép látvány a vasútállomással szemben lévő hatlakásos szociális bérlakás, belülről meg egyenesen elborzasztó az állapota. A város vezetői régóta tudják, hogy valamit tenni kell, s ezúttal azt remélik, hogy benyújtott pályázatukkal forrást nyernek a munkálatokhoz. A felújításra egyébként már rábólintott a képviselő-testület, a Habitat for Humanity nemzetközi lakásépítő szervezet segítségével végzik el nyáron.

Az egyik család, Pein Gizella, Orsós Zoltán és a négy gyerekük. Egyik súlyosan fogyatékos gyerek intézetben él, ketten helyben járnak iskolába, a legkisebb hétéves szívbeteg és fogyatékos kislánnyal otthon van édesanyja. Azt mondta: mindannyian folyton betegek, s erről biztosan a lakáskörülményeik is tehetnek. A komfort nélküli lakásban lógnak a villamos vezetékek, nemrég egyik meggyulladt. Odébb csótányirtás és patkányfészek nyoma. A szekrény támasztja a kidőlni akaró falat, s reggelente egér futkos a konyhában.

A helyzeten nem könnyít az alkoholista szomszéd sem. Tizennyolc éve laknak itt Gizelláék, és nincs hova menniük. Párját a Cigány Kisebbségi Önkormányzat alkalmazza, emellett „vasazik”. A kicsi lányt fejlesztésre kellene hordaniuk, de nem bírja az utazást, volt már rá példa, hogy Somogyszobnál megkérték őket, szálljanak le a vonatról.

A család szomszédaikkal együtt azt reméli, hogy a felújítás révén végre emberi körülményeket, fürdőszobát kapnak. Gizelláék számára azért van egy távolabbi cél is: a megyeszékhelyre vagy Barcsra költözni, ahol Mónikájuk szakemberek kezébe kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!