Közélet

2008.03.29. 09:38

Felkészülten várják a vihar támadását

Üzemkész a balatoni viharjelző rendszer, ami április 1-jén kezd működni. A viharjelzés üzemeltetésében résztvevő szervezetek szerint a vízbiztonság javítása érdekében finomítani kellene a rendszert.

Kolumbán Tünde

A viharjelző állomások száma évről évre gyarapszik. Tavaly Balatonföldváron és Zamárdiban állítottak fel stabil jelzőt, idén pedig Balatonberényben kezd működni egy újabb állomás. Ezzel idén 27-re bővül a stabil viharjelzők száma, és további 18 mobil készülék figyelmezteti a vízben tartózkodókat a közelgő viharra.

Tatár Attila, a rendszerért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a rendszer indítása alkalmából tartott tájékoztatón azt mondta: azért is indokolt a viharjelzés fenntartása, mert statisztikai adatok bizonyítják, hogy a katasztrófavédők egyre többször vesznek részt időjárási veszélyhelyzetek elhárításában.

A szakemberek szerint – a mind gyakoribb időjárási szélsőségek miatt – indokolt lenne a Balatont a jelenlegi kettő helyett három szektorra bontani, így ugyanis konkrétabb és biztonságosabb adatokat lehetne szolgáltatni. A viharjelzést most a keleti és a nyugati medencére vonatkoztatva adják ki, ugyanakkor érdemes lenne egy köztes szektort is beiktatni, ami például Zamárditól Badacsonyig tarthatna.
– Ha Füreden erős zivatar van, annak a szele átfújhat Földvárra. Ebben az esetben az egész nyugati medencében másodfokot kell tartani, pedig lehet, hogy a Keszthelyi-medencében alig jár a levegő – magyarázta Horváth Ákos, a siófoki meteorológiai obszervatórium vezetője, aki  az átalakításra már az elmúlt évben a Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava című konferencián is felhívta a figyelmet.

90 villanás tilost jelez

A viharjelző első fok esetén percenként 45-ször, míg a másodfok kiadásakor 90-szer villan fel. Utóbbi esetben tilos a vízben tartózkodni. A viharjelzés állapotáról az Országos Meteorológia Szolgálat információs vonalán keresztül értesülhetnek a Balatonhoz indulók, de az adatokról az elektronikus média is rendszeresen beszámol, és interneten is hozzáférhetőek az aktuális jelzések.

A háromszektoros működtetés mellett a finomítás részét képezné egy harmadik fokozat bevezetése is. Most ugyanis, ha másodfok van érvényben, az azt jelenti, hogy 60 kilométer feletti széllökések lehetnek.
– Nem mindegy, hogy órán-ként 60, 90 vagy 120 kilométeresek a széllökések – hangsúlyozta Bozó László, az Országos Meteorológia Szolgálat elnöke. – A jelenlegi két fokozat nagyon sok típusú és veszélyességű helyzetet foglal magában. Pontosabb bontásban jobban lehetne informálódni – tette hozzá.

A harmadik fokozat bevezetése a vízi mentők számára is fontos lenne, hiszen hatékonyabban dolgozhatnának, ha konkrétabban tudnák, hogy egy adott időjárási vészhelyzethez mekkora erőkkel kell kivonulniuk.
A viharjelző rendszer átállítása mintegy 100 milliós fejlesztést igényelne. A pénzt az illetékes szervezetek pályázati úton próbálják előteremteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!