Közélet

2008.03.26. 09:06

Fonyódnál járhat 2010-től az új balatoni komp

Folyamatosak az egyeztetések a Fonyód–Badacsony közötti kompjárat megvalósítása érdekében. A Balatoni Hajózási Zrt. (BH Zrt.) vezérigazgatója a két önkormányzat és a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) részvételével felálló projekttársaság szerződését készíti elő, a pályázathoz szükséges anyag pedig már a területfejlesztési tárca államtitkárának asztalán van.

Kolumbán Tünde

– Szeretnénk, ha a kormány kiemelt beruházásként kezelné a második balatoni komp ügyét – mondta Suchman Tamás, a BFT elnöke. Elmondta, hogy a BH Zrt. vezetésével közösen már kompgyártókkal is tárgyalnak. 

- Nemrég találkoztam egy Bodeni tó mellett működő gyártó cég tulajdonosával, akik vállalkoznának kompépítésre, és nem zárják ki, hogy befektetőként is részt vennének a beruházásban - mondta Suchmann Tamás, a BFT elnöke.
Horváth Gyula, a hajózási társaság vezetője hozzátette: a német hajógyárral arról is egyeztetnek, hogy a kompépítésnél a cég vegyen igénybe balatoni munkaerőt is.

A vezérigazgató úgy véli, hogy az új komp 2010-ben már szállíthatja az utasokat Fonyód és Badacsony között.
A beruházás megvalósításának összértéke mintegy 3,5 milliárd forintra tehető. Ebből   a szükséges két szállítóhajó beszerzése darabonként 800 millió–1,2 milliárd forintot tesz ki, míg a kikötők átalakítására maximálisan 5-600 milliót költ majd a cég. A költségek között ezen túl a közúti csatlakozások kiépítése szerepel.
Suchman Tamás megjegyezte: mivel Fonyódtól Badacsonyig az autósok 60 kilométert tesznek meg közúton, ezért a környezetvédők részéről felerősödött az igény arra, hogy a Balaton nyugati medencéjében is közlekedjen komp a két part  között.         

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!