Közélet

2008.03.05. 08:23

Gyenesei: nem a tandíj, a munkahely a fontos

A Somogyért Egyesület a népszavazási kampányt megelőzően nyilvánosságra hozta álláspontját. Néhány nappal a szavazás előtt sincs okunk véleményünkön változtatni, hiszen a nagy ellátó rendszerek, így az oktatás és az egészségügy is megújításra várnak – mondta Gyenesei István független országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke.

Sonline

– Ebben még az amúgy egymásnak feszülő pártok is egyetértenek. A „hogyan” kérdésében azonban oly- annyira eltérnek a vélemények, hogy amit az egyik mond, azt zsigerből utasítja el a másik. A politikusokból sugárzik a küldetéstudat. A baj csak az, hogy nem az emberi sorsok jobbítása, hanem pártjuk szekértáborának az erősítése motiválja őket.

– Most is szakmai köntösbe bújtatott politikai csata zajlik – tette hozzá Gyenesei István. – Egy drága és erőszakos befolyásolás áldozatai vagyunk. Ezért a Somogyért Egyesület legszívesebben egy hónapos kampánycsendet hirdetett volna, hogy az embereknek legyen idejük a nyugodt mérlegelésre. Mivel ennek megvalósítása lehetetlen, így azt kértük a szereplőktől, hogy legalább Somogyban ne járassák le a népszavazás nemes intézményét. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az állampolgárok a pártelnökök kaposvári látogatása körüli felhajtás és hangulatkitörések kivételével az országos átlagnál nyugodtabban készülhetnek március 9-ére.

– Amúgy sem a tandíj a legfontosabb kérdés, hanem hogy a megszerzett diplomával megélhetést adó munkához jut-e az ifjú értelmiségi – állította. – A vizitdíjnál és a napidíjnál pedig fontosabb, hogy kap-e a gyógyulni vágyó ember biztonságos, gyors ellátást a legkisebb településeken és a legszegényebb térségekben is. Ha ezekre igennel tudnánk válaszolni, akkor senki sem érezné szükségét egy ilyen tartalmú népszavazásnak. Meggyőződésem, hogy hétfőtől az eredménytől függetlenül egy illúzióval szegényebbek leszünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!