Közélet

2008.03.05. 14:22

Magánkézbe került a kórház üzemeltetése

Medical Investments Zrt. nyerte a nagyatádi kórház üzemeltetési pályázatát. A város önkormányzata 25 évre adta bérbe az intézményt az egészségügyi szolgáltató cégnek, melynek ez az első bérbe vett kórháza az országban.

Csikós Magdolna

Ormai István polgármestertől megtudtuk: a cég vállalta, hogy a kórház – a szerződéskötésig várhatón 500 millió forintra halmozódó - adósság állományának jelentős részét kifizeti, abból összesen 100 millió forint hárul az önkormányzatra. Mindezen kívül három éven belül 360 milliós fejlesztést is felvállalt az üzemeltető, melynek egy része egészségügyi berendezésekre, másik része az épület felújítására, a kórtermek korszerűsítésére fordítódik.

A jelenlegi 512 dolgozó munkahelyének megtartása is rögzítették a szerződésben: mindenkinek felajánlják mostani állásának megtartását, a jelenlegi bérfeltételekkel és juttatásokkal, igaz, nem közalkalmazotti jogviszonyban. 


- Nagyszabású létszámleépítés nem szerepel a cég tervei között, megállapodásunk értelmében egy év múlva is legalább 501 dolgozója lesz a kórháznak  – mondta Ormai István. – A mostani szakmaszerkezet megmarad, a jelenlegi szolgáltatások a jövőben is elérhetőek lesznek. A befektető kiemelt szerepet szán a mozgásszervi rehabilitációnak valamint  a reumatológia és neurológia fejlesztésének. Az egynapos sebészet és a nappali kórházi ellátás bevezetésére és a diagnosztikai rész, a szűrővizsgálatok hátterének megteremtésére is áldoznak. Az egyéb fejlesztések vonatkozásában jelentős beruházást tervez a bérbevevő.

Az üzemeltető önmagában a bérlésért jelképes összeget fizet: egyszeri egymillió, valamint az ötödik évtől évi egymillió forintot, mely a szerződés tizedik évétől kétmillióra emelkedik. Ám az összességében befektetett pénz jelenti a nagyatádi kórház hosszú távú jövőjének biztosítását. Az üzemeltetési szerződés megkötésére április elején kerülhet sor, ezután várhatóan május közepén veszi át az intézményt a Medical Investments Zrt., amely az intézmény átvétele után önállóan dönt a kórházat érintő kérdésekről, az intézményvezetők személyéről is. Ugyanakkor minden fontosabb döntés kapcsán – az ágyszámot és a szakmai szerkezetet érintő változásokról – köteles egyeztetni a tulajdonos nagyatádi önkormányzattal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!