Közélet

2008.03.10. 08:29

Politikai blog: kétélű fegyver, ami fordítva is elsülhet

Kétélű fegyver - ezt tartják a politikai blogokról. A honatyák egy része mégis vállalja ennek kockázatát. A somogyi politikusok közül ketten blogolnak.

Kolumbán Tünde

A politikai blogok 2003-ban kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor az amerikai elnökjelöltek internetes naplóírásba kezdtek a választók megnyerésére. A hazai poltikusok többsége a 2006-os választások előtt kezdett blogolni. A legnagyobb figyelmet  a miniszterelnök blogja kapja. Nem sokkal Gyurcsány Ferenc után kezdett naplót írni Lamperth Mónika is, az ő oldala néhány hónap és kritikus megjegyzés után eltűnt a világhálóról.

A miniszter asszony mellett mindössze két somogyi politikus kezdett blogolni 2006-ban. Gyenesei István bizonyos Manci néni felvetésére kezdte megosztani gondolatait az interneten, míg a szocialista Kollmann Gergely a választásokra készülve adta fejét blogolásra. Ők a mai napig jelentkeznek újabb és újabb bejegyzésekkel.

- Remek dolognak tartom a blogírást, mert rákényszeríti az embert, hogy elgondolkodjon a körülötte zajló életről, és megfogalmazza arról érzéseit. A blog ugyanakkor kockázatos dolog is, mert ha őszinte vagyok, akkor támadható is, ha meg nem vagyok őszinte, akkor minek írom le - fogalmazott Gyenesei István. A politikus azt mondta: csak akkor ír, ha van mit, de legalább hetente frissíti a blogját.

Férfiközönsége van a politikusblogoknak

Az egyik piackutató nagyjából egy évvel ezelőtt végzett felmérést a blogokról. Ebből az derül ki, hogy az internetezők egynegyede helyesli, hogy a politikusok blogot vezetnek. A honatyák naplóit elsősorban a férfiak és a 40 évnél idősebbek olvassák. Gyenesei István azt mondja: naponta mintegy 100 látogatója van internetes naplójának, míg Kollmann Gergely szerint az ő blogjára nagyjából 40- en klikkelnek rá egy nap.

Állítólag az idősebb szocialisták nem nézik jó szemmel, hogy a fiatalabb párttársak internetes naplót vezetnek. Kollman Gergelyt azonban másfél éve szinte folyamatosan ír. - Kapok hideget meleget az olvasóktól, és az elején sikerült sértett embereket szereznem az őszinte vélemény kapcsán - mondta. Mégis úgy gondolja, a blog kommentárjai között találja a legjobb visszajelzéseket a munkájáról. - Az elején sokan azt mondták, hogy olyan a naplóm, mint 10 deka tökmag... annyira kimért.

- Nárcisztikus dolognak tartom a blogolást - így vélekedik az internetes naplóról Grúber Attila fideszes országgyűlési képviselő, aki inkább híroldalt szerkeszt, és a baloldali kommunikációs szakemberek eszközének tartja a blogírást. Talán ez az oka, hogy a Fidesz    sajtóosztálya egyetlen somogyi politikusról sem tud, aki webnaplót ír.
- A blogolás szerintem arról szól, hogy ki ér rá, és kinek van erre pénze. Tartok tőle: a politikusok java része nem maga írja a feljegyzéseket, hanem egy erre felkért apparátus. - Így viszont pont a személyes üzenet veszik el - mondta.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!