Közélet

2008.03.15. 18:06

Taps és füttyszó a megemlékezésen

Atrocitások nem voltak, ám némi füttyszó és bekiabálás előfordult az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kaposváron.

Jakab Edit

Az ünnepségsorozat pénteken este a Minden Hősök Emlékművénél tartott gyertyagyújtással és koszorúzással kezdődött . Az ünnep reggelén  aztán már a Széchenyi szobornál jelentős tömeg gyűlt össze, zászlóerdők, méltósággal ünneplő fiatalok,  idősek népesítették be a teret. A tömeg aztán egyre nőtt, ahogy a menet a Somogyi Huszárok vezetésével haladt a Petőfi tér felé. A Füred Rock Szín Kör és a Déryné Vándorszíntársulat versekkel, dalokkal idézte fel 1848 emlékét.

A Kossuth téren több ezer kaposvári gyűlt össze, hogy együtt emlékezzen a szabadságharc hőseire. Szita Károly polgármester ünnepi beszédében kiemelte: 1848-ban Magyarország az egész világnak példát adott. Öntudatra ébredt egy ország, lakói egymásra találtak, megteremtve egy polgári állam képzetét. A hősökről akkor is megemlékeztek, amikor nem lehetett. Hisz a szabadságharc üzenete is az, hogy a magyar ember nem lehet gyáva, nem lehet tétlen, ha az ország sorsáról van szó. Nem panaszkodik, hanem felemeli a fejét, és cselekszik. Ha 1848 hősei nem ezt tették volna, ma nem lehetnénk itt... 160 év tengernyi idő – emelte ki Szita Károly. Ez egy más kor, mások a célok, de a megoldás ugyanaz.

Szabadon dönteni sorsunkról. Egy hete, a népszavazás alkalmából  – vont párhuzamot a múlt és a jelen eseményei közt a polgármester –  a magyar emberek ugyanezt tették. Az erőt, az összefogás erejét mutatták meg. Amihez akkor forradalom, fegyverropogás kellett, most elég volt a nép akarata. Kaposvár célja is az, hogy olyan város legyen, ahol mindenki része lehet a közös jövőnek, ahol az ember a legfontosabb. Az elődök példája ad erőt ahhoz, hogy megvalósuljon ez a jövő.

A köszöntő és a Kodály iskola diákjainak színvonalas műsora után a város és a megye vezetői, pártok, civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait Kossuth Lajos szobránál. Amikor a kormány és a szocialista párt képviselői koszorúztak, a tömegből sokan hangosan kinyilvánították nemtetszésüket. Amikor azonban a Magyar Gárda tagjai léptek a szoborhoz, taps fogadta őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!