Közélet

2008.04.05. 08:46

A gyorshajtásnak akár börtön is lehet a vége

Három hónapnyi letöltendő börtönbüntetést gyűjtött össze szabálysértésekből egy kutasi férfi, aki nemrég vonult börtönbe, de tovább marad, mert más bűncselekmények miatt is elítélték.

Csikós Magdolna

A fiatalember visszaeső: előfordult, hogy egy nap nyolcszor járt el ellene a hatóság gyorshajtás vagy az autója műszaki állapota miatt. Az eset nem egyedi, bár a börtönig ritkán jutnak el a notórius nem fizetők.

Tavaly Somogyban 250 szabálysértés végződött börtönnel, ám a több százezer forintnyi bírságot felhalmozók sokan vannak. Leginkább a szociális segélyezettek élnek vissza a hatóság türelmével és az elévülésben reménykednek. Az adó módjára behajtható bírságot ugyanis – bérük nem lévén - legfeljebb közérdekű munkára változtathatja át a bírság. A jegyzők pedig sok esetben nem tudnak, vagy néhány érintett életvitele miatt nem is akarnak közmunkát elrendelni. Úgy tudjuk,  korábban egyes területeken azért sem akadt közmunka, mert a jegyzők abban reménykedtek, hogy így börtönbe jutnak a településen élő nehezen kezelhető állampolgárok.

- A megyében igen eltérő a  gyakorlat: van ahol közérdekű munkára egyáltalán nem tudják átváltoztatni a bírságot, illetve van ahol viszonylag nagy számban alkalmazzák – mondta Hoffmanné Németh Ildikó, a Dél-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

- Ez függ a polgárok befizetési hajlandóságától, illetve a szociális helyzetüktől is. Feltétel továbbá, hogy az adott településen legyen közérdekű munkára alkalmas munkahely. A városok közül a közmunkára átváltoztatások számát tekintve kiemelhető Barcs, Siófok, Marcali, míg a községek közül gyakori az ilyen eset Babócsán, Kaposmérőn, Öreglakon és Pusztakovácsiban.

- A városgazdálkodással van megállapodásunk a közérdekű munkások foglalkoztatására – mondta Balázsné Vástyán Krisztina, Barcs jegyzője. – Ha van rá lehetőség, biztosítunk munkát az átváltoztatott büntetések ledolgozására, jóllehet több problémát is felvet az úgynevezett átváltó kulcs aránytalansága. Valaki egy 10-20 ezer forintos büntetést akár néhány nap alatt ledolgozhat, míg mások minimálbérért – hasonló munkaterületen - egy hónapon át dolgoznak. Ha hosszabb távon nem tudunk munkát adni, annak ellenére, hogy az érintett vállalná, a büntetés elévül.

- A mi területünkön gyakori a közérdekű munka, mert sajnos sok az olyan elkövető, aki nem tud fizetni és így tudja elkerülni a börtönt – mondta Babina Sándor Pusztakovácsi jegyzője. -  Igyekszünk segíteni az ilyen embereknek, akik a törvény által meghatározott 5000 forintos napidíjjal, hat órás foglalkoztatásban tudják ledolgozni a büntetésüket.

Kertgondozási, ároktisztítási, közterület szépítési munkákat adunk nekik.
 – Jelenleg olyan a számítógépes rendszer, hogy minden szabálysértési hatóság csak a saját nyilvántartását látja. Előfordulhat, hogy valaki ellen egyszerre több, egymástól független bírságolási eljárás is indul.

Természetesen ha az érintett rendszeresen nem fizeti ki a bírságokat,  előbb-utóbb összeérnek a szálak, és a felhalmozódott büntetésekért egyszerre kell felelnie – mondta Tolnai János, a nagyatádi rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának vezetője.

Bár a közlekedési szabálysértés a leggyakoribb, szabálysértési bírságot nem csak az önkormányzat és a rendőrség szabhat ki. Szabálysértési hatóságnak számít minden olyan szervezet, amelyet a kormányrendelet meghatározott. Így például a Bányamérnökség, az ÁNTSZ és a Duna Dráva Nemzeti Park is büntethet. Így akár az is megeshet, hogy egy védett növény letépéséért kerül valaki börtönbe, ha rajtakapják és hosszú ideig nem fizeti ki a büntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!