Közélet

2008.04.09. 11:56

APEH: Félszáz somogyi nem fizetett

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a 14 és fél ezer somogyi egyéni vállalkozó negyven százaléka volt veszteséges vagy nem kellően nyereséges tavaly, ám többségük fizetett minimumadót.

Márkus Kata

A dél-dunántúli régióban eddig csupán 147, Somogyban pedig 48 egyéni vállalkozó döntött úgy, hogy nem fizeti be legalább a jövedelemminimum utáni adót. Az idén először kell legalább a jövedelemminimum alapján adózniuk az egyéni vállalkozóknak.

Az adózóknak az szja-bevallásukban összehasonlítást kellett tenniük: ha az adóalapjuk kisebb volt, mint a költségekkel csökkentett bevételük, akkor választaniuk kellett. Vagy adót fizettek, vagy nyilatkozatot adtak a bevételeikről és a kiadásaikról.

A beérkezett nyilatkozatok kockázatelemzése után mostanáig 75 adózót választott ki az adóhatóság a régióban, húszat pedig Somogyban, akiknél alapos okkal feltehető, hogy bevételük egy részét eltitkolták, vagy szabálytalanul számolták el költségeiket. Náluk egy éven belül egyes adókötelezettségre vonatkozó ellenőrzést kezd az APEH. Az ellenőrzés során az adózónak kell bizonyítania többek közt a költségek vállalkozási célú felhasználását.

A dél-dunántúli régióban nyilatkozatot benyújtó adózók egyharmada főállású vállalkozó, kétharmada munkaviszony, illetve nyugdíj mellett folytatta vállalkozási tevékenységét. Negyven százalékuk veszteséges volt a bevallások szerint, csaknem hatvan százalékuk bevétele pedig nem érte el a félmillió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!