Közélet

2008.04.30. 09:11

Életveszélyes gömbkilátó, becsapott turisták

Biztonsági okokból lezáratta, mert felújítás nélkül nem vállal felelősséget a gömbkilátó működtetéséért a balatonboglári polgármester. Húszmilliót kellene áldozni a város jelképévé vált építményre.

Márton László

Nem lehet felmenni a balatonboglári gömbkilátóba. „A kilátó baleset- és életveszély miatt bizonytalan ideig zárva!” feliratú tábla fogadja az érkezőt. Csalódottan olvassák a dombot megmászó turisták.

A statikus szakértő felújítási javaslata alapján húszmillió forintra rúgna a kilátó nagyjavítása. A beruházáshoz előbb meg kell teremti az anyagi forrást, mivel nincs erre elkülönített pénze a városnak. - Keressük a pályázati lehetőségeket, ha nem megy másként, akkor önerőből kell megoldani a felújítást, akármilyen szegények is vagyunk, hiszen a város egyik jelképéről van szó – mondta Kovács Miklós, Balatonboglár polgármestere. Hozzátette: senki sincs, aki a kilátó jelenlegi állapotában felelősséget vállalna a működéséért.

Gáspár László, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője szerint nem kizárt, hogy még a szezon előtt nekilátnak a felújításnak; olcsóbb megoldás kellene ehhez, ami viszont a minőség rovására menne.
 
A Gömbkilátó már 1985-ben is „érzelmi ügy” volt Bogláron. A Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság (SEFAG) birtokolta, s  akkor is éppen az állapotromlása miatt akartak lebontani. A városvezetés azonban nem adta ki a bontási engedélyt. A SEFAG sérelmezte, ezért  nemcsak a gömbkilátót, hanem az annak helyet adó parkerdőt is az akkori tanácsra ruházta.

1987-ben végeztetett a város  egy átfogó felújítást, ami kiterjedt az acél, az alumínium és a faszerkezetre is. Kötőelemeket, padlózatot cseréltek és megoldották a korrózió elleni védelmet. 2002-től éjszakai kivilágítást is kapott az építmény, melyet a tó túlpartjáról is látni.
Csak a domb megmászása után, a kilátó lábánál értesül az érdeklődő, hogy az egykor világkiállításon is szerepelt építmény zárva. Útbaigazító táblák sora mutatja a helyes irányt a „gömbhöz”. Információhoz csak a városházán juthat az érdeklődő, mivel bezárt a Tourinform Iroda. Május 1-jétől a kistérség veszi át a működtetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!