Közélet

2008.04.12. 13:52

Különös ajándék: rothadó hús szagát árasztja a növény

A böhönyei Vörösné Pécsek Zsuzsanna már tíz éve nevelgeti ajándékba kapott, a köznyelvben gumifaként, illetve gumipálmaként is nevezett növényét.

Vigmond Erika

A többévnyi gondozás után először hozott virágot. A növényvilág igazi különlegessége az Amorphophallus ezen faja, ami gyönyörű szép, de a rothadó hús átható szagát árasztja. Ennek köszönhetően  magához vonzza az őt beporzó döglegyeket.

– Nagyon meglepődtem, amikor a megszokott levélhajtás helyett virágot kezdett nevelni – mondta a böhönyei asszony. – Az egész növény maga a virág. Amikor teljesen kifejlődött, az első három napban ki kellett tenni a szobából, mert olyan borzasztóan büdös volt. Most már egyáltalán nincs szaga. A körülbelül másfél méteres virág egy hét múlva meghal, tövig elszárad, majd a gumó új levélhajtásokat hoz. Én például esővízzel locsolom, s amikor jól érzi magát, vízcsepp van minden egyes levél végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!