Közélet

2008.04.01. 21:02

Lemondott Somogymeggyes alpolgármestere

Lemondott kedden önkormányzati képviselői mandátumáról Kovásznai Tamás, Somogymeggyes alpolgármestere. Nem értett egyet a kapolyi körjegyzőségből való kilépéssel.

Krutek József

Egyre több a nézeteltérés a mintegy 570 lakosú településen, ahol vihart kavart a képviselő-testület március 27-i döntése. A községben feszült a légkör. Már arról is hallani, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek a képviselő-testület lemondatására. Megírtuk: öt igen és egy nem szavazattal úgy határoztak a képviselők, hogy december 31-i hatállyal kilép az önkormányzat a Kapollyal fenntartott körjegyzőségből.

Kovásznai Tamás alpolgármester szavazott erre nemmel. Azt mondta: azért szavazott nemmel, mert úgy gondolta, hogy a települést érintő nagy horderejű döntés előtt a falugyűlésen ki kellett volna kérni a lakosság véleményét. Hozzátette: a képviselőknek nem volt elég idejük felkészülni, hogy megalapozott döntést hozhassanak, mindössze tíz perc alatt kellett határozniuk. Az óvoda, az alsótagozatos-iskola és a körjegyzőség is jól működött az elmúlt 18 évben, nem indokolta semmi a változtatást.

– Ha a jelenlegi helyzeten változtatni akarunk, akkor ne egy másik község, hanem a város – Tab – felé orientálódjunk – hangsúlyozta Kovásznai Tamás. – Hiszen oda köt minden. A lemondásom indoka az is, hogy a polgármester megtiltotta az önkormányzati dolgozónak – amikor a témához kapcsolódó pluszanyag felől érdeklődtem –, hogy felvilágosítást adjon. Etikátlannak tartom azt is, ahogy képviselőtársaim a tabi általános iskolával kapcsolatban – ahová január óta tagintézményként tartozunk – döntöttek, személyeket kényelmetlen helyzet elé állítottak. A lelkiismeretem nem tette lehetővé, hogy ezután is ebben a testületben dolgozzam.

Törvényességi észrevétel

Skerlecz László, Kapoly-Somogymeggyes körjegyzője azt mondta: hiányosságok miatt észrevételt tesz a regionális közigazgatási hivatal vezetőjénél, mert a képviselő-testület március 27-i ülésén jogszabálysértést követett el a döntés meghozatalánál.

– Nem vette figyelembe a szervezeti és működési szabályzat előírásait – tette hozzá. – Az előterjesztéseket ugyanis időben ki kell küldeni a testület tagjainak. Írásos anyag sem készült.

Az ülésre a polgármester által készített szóbeli előterjesztésként készült a határozati javaslat, amelyet a képviselő-testület elfogadott. A javaslat tartalmát a körjegyző törvényességi szempontból nem tudta megvizsgálni. Ezt a testületi ülésen jelezte is.A településen kialakult helyzettel kapcsolatban megkérdeztük Weisz József polgármestert. Úgy fogalmazott: számított rá, de nem gondolta komolyan, hogy Kovásznai Tamás alpolgármester visszaadja a mandátumát. Az előző ciklusban őt jelölte alpolgármesternek, és 2006-ban utána is bizalmat szavazott neki. Úgy látja, hogy most a testület által hozott változást sajátos érdekek miatt nem fogadta el.

– Ezután a legutóbbi helyhatósági választáson a következő legtöbb szavazatot kapott személy kerülhet a testületbe – mondta Weisz József. – Tudomásom szerint két jelölt kapott azonos számú szavazatot, így – feltehetőleg – a választási bizottság sorsolással dönti el, hogy ki lesz képviselő. Hacsak az egyik jelölt nem lép vissza.

Ami tény: sajnos a faluban beindult a kampány a döntés ellen, ám eltorzítják az igazságot. Úgy ítélem meg, hogy egyesek félretájékoztatják a falu polgárait. Szó sincs arról például, hogy a gyerekeknek ezután Andocsra kellene iskolába járni. Az a célom, hogy amíg lehet, helyben legyen az óvodai nevelés és az iskolai oktatás, még ha tagintézményként működik is.

– Nem vette figyelembe a szervezeti és működési szabályzat előírásait – tette hozzá. – Az előterjesztéseket ugyanis időben ki kell küldeni a testület tagjainak. Írásos anyag sem készült.

Az ülésre a polgármester által készített szóbeli előterjesztésként készült a határozati javaslat, amelyet a képviselő-testület elfogadott. A javaslat tartalmát a körjegyző törvényességi szempontból nem tudta megvizsgálni. Ezt a testületi ülésen jelezte is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!