Közélet

2008.04.17. 11:10

Praxis-sokk: szerződést bontanának a háziorvosok

Betelt a pohár a háziorvosok számára: többen akár a rendelőjük bezárásával is tiltakoznának a megoldatlan finanszírozás ellen. De ellátatlan betegek ekkor sem maradnának.

Balassa Tamás

Nyitottan a bezárás előtt

Horváth Ágota kaposvári háziorvos havi 180-210 ezer forintos vizitdíjbevételt könyvelhetett el. Ez a másutt működő rendszer szerinte nem hozott nálunk végleges megoldást a gondokra, főleg a bevezetésének körülményei miatt. De legalább egy lépés volt. A paraszolvenciát viszont üdvözlendően visszaszorította: az orvosok fizetést kapjanak, ne hálapénzt, mondja. A körzeti orvos optimistán várja az egészségbiztosítás és a kamara tárgyalásainak eredményeit, és eltökéltségét aláhúzva hozzáteszi: utcára is menne tüntetni a siker érdekében, de kész akár a rendelő bezárására is.

Andrasovszky Zsolt, a Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke felbolydult méhkashoz hasonlítja a háziorvosok közösségét. Hétvégi szekcióülésükön elhatározták, mindenképpen nyomást gyakorolnak a kormányra, így kényszerítve ki a megoldást a finanszírozás égető problémájára. Eddig több mint ötszázan jelezték, készek szerződést bontani, és befejezni a rendelőjük működtetését.
– Nemcsak az elvesztett vizitdíjbevételekről van szó, ez csak az utolsó csepp volt a pohárban – mondja Andrasovszky Zsolt. – Tavaly 50-60 ezer forint amortizációs összeget vontak el. A kártyapénz hat éve nem emelkedett, miközben a rezsiköltségek elszabadultak. A spatulák, fecskendők sem lettek olcsóbbak.

Az orvosok egy része most azt fontolgatja: szerződést bont. A betegek ekkor sem maradnának ellátás nélkül, mert az ügyeleti rendszer továbbra is működne. Somogyban olyan jelzés már volt, hogy a helyettesítő-praxis felmondásán gondolkodik egy körorvos.

A jutai háziorvos felmondott, mert sok a bérleti díj

Felmondott a jutai háziorvos, mert az önkormányzat többszörösére emelte az ingatlan bérleti díját. Ugyanakkor a praxishoz tartozó kártyák számát nem sikerült az optimálishoz közelíteni.

Somogy megyében 217 háziorvosi praxis működik, az Országos Alapellátási Intézet megbízásából hárman dolgoznak. A privatizált ágazat pénzügyi válságát mutatja, hogy kilenc körzetet jó ideje nem tudnak betölteni.
– Nem az orvosok harcáról van szó: a népnek kellene küzdeni a jogaiért – tette hozzá mindehhez Cseke Borbála háziorvos, a kama-ra titkára. – A praxisok dotációja nem az orvosok bérvitája, hanem népegészségügyi kérdés. A finanszírozásra végleges megoldást kell találni. A teljes átalakításhoz évtizedek kellenek.

a rendelőjük bezárásával is tiltakoznának a megoldatlan finanszírozás ellen. De ellátatlan betegek ekkor sem maradnának. Balassa Tamás Nyitottan a bezárás előtt Horváth Ágota kaposvári háziorvos havi 180-210 ezer forintos vizitdíjbevételt könyvelhetett el. Ez a másutt működő rendszer szerinte nem hozott nálunk végleges megoldást a gondokra, főleg a bevezetésének körülményei miatt. De legalább egy lépés volt. A paraszolvenciát viszont üdvözlendően visszaszorította: az orvosok fizetést kapjanak, ne hálapénzt, mondja. A körzeti orvos optimistán várja az egészségbiztosítás és a kamara tárgyalásainak eredményeit, és eltökéltségét aláhúzva hozzáteszi: utcára is menne tüntetni a siker érdekében, de kész akár a rendelő bezárására is. A jutai háziorvos felmondott, mert sok a bérleti díj Felmondott a jutai háziorvos, mert az önkormányzat többszörösére emelte az ingatlan bérleti díját. Ugyanakkor a praxishoz tartozó kártyák számát nem sikerült az optimálishoz közelíteni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!