Közélet

2008.04.10. 20:08

Sötétben a gázálarcért

Mindent a győzelemért – nehéz próbatétel elé állították csütörtökön az ifjú katasztrófavédőket, ám az utolsó állomásig töretlen harci kedvvel küzdöttek. Kaposváron 23 csoport vállalta a versengést.

Harsányi Miklós


– Lenyomjuk az ellenfelet – adta ki a parancsot egy langaléta fiú, mire a srácok ütemes hajrával kezdték biztatni a labirintusban koválygó társukat. A versenyző szemét – a szabályzat miatt – sötét szemüveg takarta el. Ilyen körülmények között kétségbeesetten próbálta megtalálni a földön elhelyezett poroltót, elsősegélynyújtó dobozt és gázálarcot. Persze az ifjú nem maradt magára; minden egyes lépését a csapattársa navigálta.

Döntőbe jutottak a kaposváriak

A kaposvári kistérségi versenyre csaknem 100 diák jött el. A győztesek a megyei döntőbe jutottak tovább. Az általános iskolák közül első lett a kaposvári Kodály. Csapattagok: Mátyás Péter, Radocza Márk, Ludmány Balázs, Szakály Márk. A Gyakorló a középiskolások versengését nyerte meg. A győztes csoportban Újvári Anita, Neugebauer Dominika, Szabó Zsanett és Szemző Nóra gyűjtötte a pontokat.


– Totális vakság – fakadt ki újdonsült szemüveges ismerősünk. – Az átkozott szemüveg miatt  egy centit sem láttam előre. Még jó, hogy nem döntöttem rommá a pályát.

– A srácok vagányok, a lányok megfontoltabbak – állapította meg Jobban Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. E tételt erősítette meg a Moharos Klarissza-Bánóczi Vivien gépészes duó; kiváló szereplésük jó pár ponttal dobta meg a csapat eredményét.

– Érdemes résen lenni – hallottuk Jónás Dánieltől, a noszlopys csoport erősségétől, miközben társaival a túlélőcsomag összeállításával bíbelődtek. Élelem, iratok, gyógyszer – a pontozóbíró szerint remek érzékkel csaptak le a fiúk a vész esetén valóban fontos holmikra. Míg néhány csoport agyon aggódta magát a szereplés miatt, addig a kaposvári Kodály versenyzői állták a sarat. Radóczi Márk és Szakály Márk pergő stílusban sorolta, hogy árvíz fenyegetés esetén miként kell tájékoztatni a lakosságot.

Békési András alezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság kirendeltség-vezetője azt mondta: elismerés illeti a diákokat és a felkészítő tanárokat. – Alaposan elmélyedtek a szakirodalomban – mondta. – Elégedett vagyok, hogy az általános iskolásokon kívül a középiskolások is vették a fáradságot és becsülettel tanultak a verseny előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!