Közélet

2008.06.21. 09:04

Egy forintért vette meg a falu a templomot

Egy forintért vásárolta meg a gadácsi önkormányzat az evangélikus templomot. A polgármester szerint kényszer szülte az ügyletet.

F. Szarka Ágnes

– Ha nem vesszük meg ezért a jelképes összegért a templomot, akkor összedől – mondta Szabó László, Gadács első embere. – Szerencsére a szándékunk találkozott az egyház elképzeléseivel: szeretnénk felújítani. Az egyház egymillió forinttal támogatja a munkákat, mi pedig megpróbálunk pályázni hozzá.

A falu közepén álló evangélikus templom 1900-ban épült. Állaga olyan rossz, hogy csak a szerencsén múlt: nem történt komoly baleset, amikor leszakadt az északi oldal párkányzata.

– Egy évvel ezelőtt kezdődtek el a tárgyalások, most végre aláírtuk a szerződést, és egy forintért megvettük a templomot. Szeretnénk még a folyamatban levő védelembevétel előtt felújítani – mondta a polgármester –, mert egy védett épület tatarozása nagyon szigorú szabályokhoz kötött. Ha egyházi tulajdonban marad, mi nem tudunk pályázni. Az egyháznak pedig sem energiája, sem pénze a renoválásra. Annak ellenére rendbe tesszük, hogy nincs egyházi közösség a faluban. Az öregek kihaltak, a fiatalokat nem érdekli a vallás. A templom állapota miatt jó ideje már istentisztelet sincs nálunk.

Nem hallottam arról, hogy valahol az önkormányzat vett volna meg egy egyházi épületet, csak azért, hogy rendbe tetesse. Milliónyi helye lenne a pénznek, a képviselő-testület tagjait is elég nehéz volt meggyőzni. Még a faluban élők sem helyeselték egyöntetűen a döntésünket. Sokak szerint csak koloncot vettünk a nyakunkba ezzel a lépéssel. Ha nem vállaljuk, akkor halálra lenne ítélve az épület, itt dőlne össze a szemünk láttára.

Minden faluban szükség van egy templomra, hangsúlyozta Szabó László. – A halottakat valahol ki kell harangozni. A párkány és a tető mellett a belső teret is rendbe kell tenni, hiszen még a régi földes aljzat van. Újra kell vakolni, lefesteni a padokat, szóval van munka bőven. Évekkel ezelőtt az egyik mechanikus harangot elektromosra cserélték, de most éppen valami műszaki hiba miatt nem működik. A másikat változatlanul kézzel kondítják. A nagyharangot már korábban eladták, az orgonasípoknak pedig az idők folyamán lába kelt. Egy öreg harmónium árválkodik az oltár mellett, talán egyszer még megszólaltatja valaki.

A polgármester bízik abban, hogy a felújított templomba a hívek is visszaszoknak. Legalább húsvétkor, karácsonykor elmennek a misére. – A lelkészünk megpróbált már embereket toborozni az istentiszteletre, de kevés sikerrel – fűzte hozzá Szabó László, – jelenleg nincs se harangozó, se templomszolga, ezeket a munkákat én látom el annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.

Ezek is érdekelhetik