Közélet

2008.06.14. 17:30

Gyurcsányék az Antall-kúria szomszédságában építkeznének

17, 2 millió forintos vételár ajánlatot tett a miniszterelnök felesége egy kötcsei területre. A rendkívül elhanyagolt mintegy 1,6 hektáros, rétként és nádasként megjelölt területen 2 leromlott épület áll, és egy medence is található rajta, amit évekkel ezelőtt tulajdonosai kempingként hasznosítottak. A sarjerdős telek azt a benyomást kelti, mintha évek óta nem gondozták volna.

Kolumbán Tünde

Kötcse

Kötcse a Balaton déli partjától 9 km-re, a külső-somogyi dombság ölelésében meghúzódó kis falu. Itt található a dombság egyik legmagasabb tengerszint feletti pontja, a 314 m magas Csillagó-hegy. A községben számos műemlék nemesi kúria található, amik közül több ismert közéleti személyiség tulajdonába került. Itt tölti például szabadidejét Dés László, zeneszerző is.

Az épített és táji környezet megmentéséért, a község harmonikus fejlesztéséért 2006-ban a Magyar Urbanisztikai Társaság Kötcse községnek Települési Hild-díjat adományozott.

A Gyurcsány Ferenc talán a futásai alkalmával lett figyelmes a kötcsei területre, de helyben azt is beszélik, hogy egy ismerős hívta fel Dobrev Klára figyelmét az 550 lelkes, Hild-díjas településen található ingatlanra.

A vételár tekintetében megoszlanak a vélemények. Van, aki túlzottnak tartja a 17 millió forintos árat a földért. Viszonyítási alapként azonban elmondható, hogy a Balatonhoz közelebb eső szomszédos Szóládon 1000 forintos négyzetméter áron mennek azok a területek, amelyeken nem áll épület. Ezt figyelembe véve a 1,6 hektár ára elérheti a 16 millió forint.

Vörös Gyulától, Szólád polgármesterétől tudjuk, az elmúlt hónapokban náluk fellendült az ingatlanforgalom. Egy korábban ugyancsak kempingként funkcionáló szóládi telket például 14,5 millió forintért értékesített a tulajdonosa.

Amennyiben a miniszterelnök családja megvásárolja a kötcsei területet, úgy a néhai miniszterelnök, Antall József fia által felújított családi kúria szomszédságában építkeznek majd, hiszen a két telek szinte határos egymással, egy patak fut közöttük.

Az épített és táji környezet megmentéséért, a község harmonikus fejlesztéséért 2006-ban a Magyar Urbanisztikai Társaság Kötcse községnek Települési Hild-díjat adományozott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!