Közélet

2008.06.10. 20:15

Miért kellett meghalniuk? Gyilkosság fillérekért

Bosszú, féltékenység, de főként pénz, anyagi haszon – ezek a gyilkosság leggyakoribb indítékai. Vannak, akik néhány ezer forintért, sőt néhány liter borért képesek embert ölni. Mégis: mennyit ér egy ember élete? És át lehet-e számítani rácsok mögött töltött évekre?

Jakab Edit

Alig néhány hét telt el a Kaposváron történt brutális diákgyilkosság óta, de az indulatok azóta sem csitulnak. Azóta is mindenki azt latolgatja: miért kellett meghalnia a 17 éves fiúnak. Valóban csak azért vették el az életét az osztálytársai, mert nem tetszett nekik a viselkedése? Ennyit ér egy ember élete? Az emberölési ügyekben sokszor a legmegdöbbentőbb az: milyen ok vezette a gyilkosokat.

Több erőszak

Az idei év első hónapjaiban összességében csökkentek a bűncselekmények a megyében. Azonban ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma jelentősen emelkedett. Ráadásul megfigyelhető, hogy egyre kegyetlenebb, durvább az elkövetési mód.
Például a vádlottak sokszor nem elégednek meg a haszonszerzéssel, hanem a céljuk elérése után is kegyetlenül bántalmazzák az áldozatukat. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: évente öt-hat emberölés ügyében nyomoznak a somogyi rendőrök, ez évek óta nem emelkedett. Több mint tíz éve nem volt felderítetlen emberölés a megyében, az erőszakos bűncselekmények felderítési mutatója is meghaladja az 50 százalékot.


Kegyetlen indulat és haszonszerzés

Hogy miért kell meghalniuk vagy kis híján az életükkel fizetniük az áldozatoknak, az nagyon változó. A nők általában indulatból ölnek, féltékenységből vagy a vita hevében, és a legjellemzőbb elkövetési eszköz a kés. A férfiaknál is előfordul az érzelmek motiválta emberölés vagy emberölés kísérlet. Emlékezetes például annak a férfinek az esete, aki Szennában volt apósát és anyósát akarta bosszúból lemészárolni egy késsel. A bosszú vezérelte azt a férfit is, aki permetszert itatott kisfiával és magát is megpróbálta így megmérgezni. Csak a véletlennek köszönhető, hogy nem lett tragédia belőle. Legutóbb pedig egy balatonfenyvesi férfi pere kezdődött el a megyei bíróságon, aki a vád szerint szerelemféltésből kis híján elvágta volt élettársa új párjának a torkát.

Azonban jellemző, hogy a pénz, az anyagi haszonszerzés miatt elkövetett gyilkosságokban vagy emberölés kísérletekben szinte minden esetben férfi az elkövető. Mennyit ér egy ember élete? Néhány éve Bedegkéren egy idős férfit brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg: támadói agyon szurkálták a mellkasát, hasát, torkát, majd pokrócba csavarták és a kútba dobták. Mindezt azért, hogy elvihessék musiccenterét és videóját, nem egészen százezer forintnyi értéket. Annak idején a vízvári orvosházaspárt néhány tízezer forintért mészárolták le. Talán a legbrutálisabb gyilkosság az volt, amikor egy férfi kocsmai ivócimborájának a fejét szétverte egy husánggal, ami eltört, majd a törött fadarabbal szétszurkálta a torkát – azért, hogy elvehessen tőle 1500 forintot. A csomai postásnő táskájából nem egészen 300 ezer forintot vitt el támadója, s ezért kis híján megölte a szerencsétlen asszonyt. A kivételes esetek közé tartozik, mert asszony volt a nyereségvágyból elkövetett emberölés tettese: a nő egy kaposvári újságospavilon eladóját gyilkolta meg, 40 ezer forintért.


Jogerősen

Akár egész életére a rácsok mögé kerülhet a gyilkos

A törvények szerint Magyarországon nem létezett valóban életfogytig tartó büntetés, egészen 8-10 évvel ezelőttig. Aztán jött az emlékezetes Marinkó-ügy, és a dunaújvárosi rém ügye – mindketten négy embert mészároltak le. Mivel akkor valós életfogytiglan nem volt, mindkettejüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de az akkori törvények szerint ez 25 évet jelentet, akkor feltételes szabadságra bocsátható volt az elkövető. Akkor ez volt a legsúlyosabb büntetés, ám ebben a két esetben vélhetően még ez sem volt arányosan szigorú. Nem kizárt, hogy ez vezette a törvényalkotókat akkor, amikor bevezették a valós életfogytiglant, illetve az életfogytiglan alsó határát 30 évre emelték.

Hogy mindezt hogy lehet évekre, mármint az elkövető által börtönben eltöltött évekre "beváltani", az a bíróság igencsak bonyolult és nehéz feladata. A Somogy Megyei Bíróságon emberölés kísérlet, életveszélyt okozó testi sértés, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt 2005-ben 17, 2006-ban 11, tavaly 24 vádlott állt a bíróság előtt. Elgondolkodtató, hogy tavaly közülük négy fiatalkorú volt: három vádlottnak életveszélyt okozó testi sértés, egynek emberölés miatt kellett felelnie. Vadócz Attila a bíróság sajtószóvivője elmondta: az emberölés "alapeseteiben" 5-15 év, minősített esetekben – ha például különösen kegyetlenül, vagy nyereségvágyból, esetleg aljas indokból követik el a bűncselekményt – 10-15 év, illetve életfogytiglan a büntetés. Általában a felső határhoz közelít a kiszabott büntetés, különösen minősített esetekben. Életfogytiglannál a törvény szerint legkorábban 30 év múlva szabadulhat a tettes. Somogyban 3-4 évente fordul elő ilyen ítélet. Ezt rótta ki a bíróság például arra a férfira, aki ivócimborája torkát szurkálta szét egy fadarabbal. 30 év múlva szabadulhat. A vízvári orvosházaspár gyilkosának negyven évet kell ülnie. Valós életfogytiglan, vagyis amikor valóban élete végéig a rácsok mögött kell ülnie a gyilkosnak, Somogyban még nem volt. Országosan is 10-11 elkövető tölt jelenleg ilyen büntetést.

A büntetésekben a körülményektől függően nagyon nagy eltérések lehetnek: emberölés kísérletért is kaphat valaki 15 évet – mint a csomai postásnő támadója – és emberölésért is kaphat felfüggesztett szabadságvesztést, sőt kegyelmet valaki. Erre példa annak a fiatal lánynak az esete, aki megelégelte a folyamatos kínzásokat és lelőtte nevelőapját, vagy az a kaposvári asszony, aki édesanyja és gyerekei életét próbálta megvédeni, amikor leszúrta brutális férjét.

Ezek is érdekelhetik