Közélet

2008.06.25. 10:32

Milliós bírságok: hadjárat a parlagfű ellen

Hadjárat indult a parlagfű ellen – hazánkban minden negyedik ember szenved az allergiás megbetegedésektől. A gyomnövény közel ötmillió hektáron fordul elő.

Harsányi Miklós

A lakosság is fontosnak tartja az allergén növény irtását. 2004 óta évente közel egymilliárd forin- tot ajánlanak fel a személyi jövedelemadójuk egy százalékából gyommentesítésre, közölte lapunkkal a környezetvédelmi és vízügyi minisztérium annak kapcsán, hogy Szabó Imre miniszter kedden elindította az akcióprogramot.
– Hazánkban becslések szerint közel két és fél millióan szenvednek az allergiás megbetegedéstől. A csaknem ötmillió hektáron előforduló parlagfűből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít – tudtuk meg a szakértőktől.

Somogyban is erősen irtják a sokak életét megkeserítő növényt. Miklós Róbert, a megyei földhivatal helyettes-vezetője rendszeres ellenőrzést ígért. Azt mondta: a megye  valamennyi térségét érinti a bevetés, amely július elsején kezdődik.
– Már túl vagyunk a regionális bizottság első megbeszélésén, a munkálatok fő koordinátora a tisztiorvosi szolgálat – mondta. Hozzátette: nem a büntetés vezérli az ellenőröket. Amennyiben elhanyagolt, parlagfüves területet találnak, ott  nem tekinthetnek el a büntetéstől.
– Nyakunkon a parlagfűszezon, kaszáljon mindenki – egy szakember szerint így hangzik a fő parancs. Érdemes, a legfrissebb kimutatások szerint a napraforgó- és a szójatáblák közelében is nagyobb mennyiségben található a gyomnövény. A revizorok, akik műholdas-készülékkel rendelkeznek, négyzetméternyi-pontosan bejelölik a veszélyeztetett területet.

– A földhivatal feladata a felderítés – magyarázta Miklós Róbert. – A bírságot a növény- és talajvédelmi igazgatóság szabja ki.
Ez 20 ezer forinttól kétmillió forintig terjed. Tóth István, a somogyi szervezet vezetője kifejtette: a külterületi ingatlanokról készült jegyzőkönyvet a földhivatal juttatja el számukra. Ez a terület tulajdonosának összes lényeges adatát tartalmazza. – Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy bimbós állapotban volt a parlagfű, azonnal küldjük a büntetést. A jogszabály szerint minden esetben ki kell szabnunk a bírságot.

Három éve mintegy 12 millió forintot fizettek a somogyi földtulajdonosok, tavalyelőtt 11 milliót, tavaly nyolcmillió forintot. A bírság összege függ a terület nagyságától. S emellett újabb fizetnivalója is lehet a tulajdonosnak: a kényszerkaszálás négyzetméterenként 250-350 forintba kerül. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal hat csoporttal kötött megállapodást, ők a megye kistérségeiben végzik el a munkát.

Ezek is érdekelhetik