Közélet

2008.07.06. 19:22

A biosörért a nők is sorbaálltak a balatonlellei Juliálison

Első alkalommal tartottak Bio-kultúra Konferenciát a Balatonon, melyet ételkülönlegességek kóstolójával zártak.

Márton László

– Tizedik alkalommal rendezték meg a hétvégén Balatonlellén a Juliálist, amit négynapossá bővítették és felvállalták a biokultúra népszerűsítését – mondta Gombos Emil, a művelődési ház igazgatója, az esemény főszervezője. – A biogazdálkodás a Dél-Balatonon sajnos még nem igazán terjedt el.

Már az első nap igazolta, hogy óriási a kereslet a vegyszermentes termékekre. A szigorú biotechnológiai előírások betartásával készített sajtokat, ételeket, gyümölcsöket, mézet, kávét, üdítőket kínáltak. Óriási sikere volt a bio sörnek, melyért a hölgyek is képesek voltak sorba állni.

A reneszánsz jegyében zajlott a grillételek showja, mely keretében Mátyás király korabeli fűszerezéssel készültek az étkek. Számos program mellett volt hastáncbemutató, reneszánsz koncert, és táncház is. Több mint negyven csapat versengett halételével az értékes díjakért; jutott bőven halászlé a nézőknek is. A gasztronómiai örömök, a lellei borok és a bio sör mellett a kultúrára szomjas közönség sem maradt hoppon a széles programkínálatnak köszönhetően.

Mitől bio, a bio? – ezzel a címmel tartott előadást a termelőknek és vendéglátóknak Roszik Péter, a Biokontroll Hungria ügyvezetője. Az egészséges életmód egyik alapja a vegyszermentes gyümölcs- és élelmiszerfogyasztás. Szemléletváltásra van szükség, de már mérhetőek az eredmények – hangzott el a beszélgetésen.

Ételkülönlegességet kínáltak a konferenciát követő ételbemutatón, ahol a levestől, a zöldségeken át a húsételekig minden biotermékből készült. Jeles Zoltán mesterszakács, a négynapos rendezvény gasztronómiai szakértője elmondta: minden alapanyagot Somogyból, Skoda Csaba fiadi ökogazdaságából szállítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!