Közélet

2008.07.13. 08:03

A nyári szünetben is tele vannak a zárkák

Nyári szünetre mennek a bírák, ám ez nem jelenti azt, hogy üresek volnának a bírósági épületek, s különösen nem a rendőrségi fogdák. A nyári szezon az elmúlt hetek alapján mozgalmasnak ígérkezik.

Jakab Edit

[caption id="" align="alignright" width="299"] Egy csendes félév után jövő héttől ítélkezési szünetre mennek a bírák
[/caption]Csendes félévet zártak a megye bíróságai. Valamivel kevesebb ügy érkezett büntető és polgári ügyszakban is, mint a tavalyi év hasonló időszakában, s folytatódott az a folyamat, miszerint több aktát zártak le a bírák, mint amennyi beérkezett. Összességében csak kevés aktával több maradt lezáratlan, mint tavaly ilyenkor: polgári ügyeknél 2316 helyett 2424, büntető pereknél 628 helyett 646, ami mindössze néhány százalékos emelkedés. Csökkent az egy éven túli, de nőtt a két évnél régebb óta húzódó ügyek száma. A megye legforgalmasabb bíróságán, a kaposvárin is kevesebb ügy érkezett és zárult le, mint tavaly.

Jelentősen, csaknem harmadával csökkent a szabálysértési ügyek száma a megyében, ami feltehetően köszönhető a zéró toleranciának és az objektív felelősség bevezetésének is.

Az elmúlt félév bűnügyi statisztikája alapján az év második felében, illetve jövő év elején jelentős súlyú ügyeket tárgyalhatnak majd a bírák. Például míg tavaly az első félévben egy, az idén eddig már hat emberölés történt a megyében.

Vadócz Attila sajtószóvivő elmondta: az ítélkezési szünet ellenére nem ígérkezik csendesnek a nyár. A nyári időszakban Siófokon is dolgozik nyomozási bíró. A rendőrség, ügyészség és a bíróság közti együttműködésnek köszönhetően különösen a Balaton-parton ugrásszerűen megemelkedett ezen a nyáron az előzetes letartóztatások száma, még sohasem ültek ennyien előzetesben a rácsok mögött. A szigor a nyaralók biztonságát szolgálja. Az elmúlt két hétben vagy nyolc elkapott bűnelkövető került a rács mögé. Jellemzően nem is szükséges, hogy különösen nagy súlyú bűncselekmény miatt kapják el a delikvenst. Elég egy kis értékű lopás, s ha az már nem az első eset, vagy tartani kell attól, hogy a tolvaj eltűnik szem elől, máris a nyomozási bíró előtt, majd a fogdában találja magát. Mindezt azért is alkalmazzák, mert a tapasztalatok szerint a Balaton-parton a legjellemzőbb az „utazó bűnözés”. Az elkövetők döntő többsége az ország más részeiből érkezik ide portyázni, és ha el is kapják, pillanatokon belül eltűnhet az igazságszolgáltatás elől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!