Közélet

2008.07.27. 17:58

A százezer rétes hazája

Halikrás és gyrosos, gombás és zöldséges rétest egyaránt kóstolhattak az ínyencek a kilencedik mesztegnyői rétesfesztiválon.

Meiszterics Eszter

– Kapsz egy húszast, ha megkóstolod – viccelődött egy szigetszentmiklósi fiú az öccsével – jelezve ezzel, ők bizony a klasszikus túrós és meggyes rétes miatt utaztak ennyit a kis somogyi településre. A kilencedik alkalommal rendezett mesztegnyői rétesfesztivál hetvenhatféle különleges ízesítésű rétese között akadtak bizony egészen extrák is: zöldséges és gombás-gyrosos, gyümölcsös és halikrás egyaránt kipattant a versenyzők fejéből.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A rétes is bekerült a hungarikumok közé
[/caption]
Kövesdi Panyi Antónia főszervezőtől megtudtuk: idén huszonhat csapat vállalkozott a megmérettetésre, így szinte tömegesen dagasztottak, nyújtottak, töltöttek és sütöttek a faluház udvarán. Igaz, többen kijavítottak az asztalok körül: ugyanis csak a laikusok mondják rétes nyújtásnak, a rétest bizony húzni szokás.

Nemes László polgármester a tavaly elmaradt rendezvény után ezúttal örömmel mondta el: idén két pályázaton is sikerült támogatást nyerni a hagyomány folytatásához. A Rétes utcában körülbelül százezer rétessel készültek a szervezők, ezek között nem mind ősi, mesztegnyői recept alapján készült, hanem számos különleges ízesítés közül válogathattak a látogatók.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Rétes utcában körülbelül százezer rétessel készültek a szervezők
[/caption]
Idén új ötletekkel várták a közönséget: honfoglalás kori jurtatéren mutatták be a történelmi eseményeket, körülötte úgynevezett rétes illat sátrat nyitottak és bárki kipróbálhatta a rétes készítés aprólékos mozdulatait.

A mesztegnyői templom történetéből fennmaradt miseruhákat első alkalommal mutatták be és kinyitották a nagyközönség számára a templom két alkriptáját: az egyik a templomépítő Hunyady családé volt, a másik a zárdaalapító ferences rendieké.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Huszonhat csapat vett részt a mesztegnyői rétesfesztiválon
[/caption]
A polgármester hozzátette: tíz évvel ezelőtt, amikor a Különleges Asztali Örömök Somogyban Rendezvénysorozat útjára indult, bizony még nem is sejtették, milyen remek választásnak bizonyul Mesztegnyő számára a rétes. Bár máshol is van hagyománya a rétes sütésnek, a mesztegnyői ízek egyedülállóak. Olyanok, mint a tökös-mákos vagy ahogy a darás-meggyesben érvényesül a meggy fanyar íze, vagy például a citrommal ízesített túró zamata, mind-mind páratlan.

A mesztegnyőiek azt mondják: már most alig várják a jövő évi rendezvényt, hiszen immár nemcsak megyeszerte keltik a falujuk jó hírét, hanem országszerte: az országgyűlés utolsó ülésén ugyanis a rétes is bekerült a hungarikumok közé.

Somogy megye réteskirálynője rekordot állított fel

Fábián Istvánné neve sokak számára ismerősen cseng a mesztegnyői rétesfesztiválok kapcsán. A szőlősgyöröki hölgy nyerte meg 2004-ben, 2005-ben és két évvel ezelőtt is a rétessütő versenyt. Idén nem indult, azt mondta: másoknak is esélyt kell adni. A kiváló eredményeket azért nemrég újabbal bővítette: Guinness-rekordot állított fel hat segítőjével Tiszafüreden. Huszonnégy óra alatt négyezer adag rétest sütöttek a hölgyek, ezzel időtartamában és mennyiségében is egyaránt hivatalos rétessütő Guinness-rekordot állítottak fel. Az ötlet tavaly elhunyt férjétől származik, így megvalósításával neki állított emléket.


A túrós rétes kategóriában a Mesztegnyői Rétesasszonyok győztek a különleges túrós rétes tortájukkal, a káposztások között a Fiadért-Somogyért Egyesület vitte a prímet, míg a mákos-diósak között a nemesdédi Napsugár Nyugdíjas Klub meggyes-mákos variációja ízlett a legjobban a zsűrinek. A gyümölcsös kategóriában a Gadányért-Somogyért Egyesület túrós-epres-pudingos rétese aratta a legnagyobb sikert, az egyéb kategóriában pedig a balatonendrédi Duci csapat zöldséges különlegessége győzte meg a zsűrit. A rendezvény abszolút győztese a Fiadért-Somogyért Egyesület lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!