Közélet

2008.07.05. 20:07

A szüleikkel vakációzhatnak a Malkó gyerekek

Kéthetes nyári vakációt tölthet a szüleivel és nagyszüleivel az egyébként nevelőszülőknél elhelyezett három tabi Malkó gyerek. Csokis Tibi járta ki nekik ezt a lehetőséget.

Krutek József

Érkezésünk után ért haza Balogh Judit, az anya a négy gyermekkel a tabi egészségház fogorvosi rendelőjéből. A három nagyobb csemetét vitte kezelésre. A hazaérkezés után Judit sírva borult a heverőre, magába zárkózott. A nagyszülők családi házának utcára néző két szobáját használja jelenleg a négygyermekes család (a saját házuk hátsó fala kidőlt, a ház lakhatatlan, ahogy azt a minap megírtuk). Az egyikben tévé, a szőnyegen különféle játékok hevernek: kisautók és -motorok, plüssállatok.

– Kitörő örömmel fogadtuk a 16. hónapja távollevő gyermekeink érkezését – magyarázta Malkó József, az apa. A Somogyban több nemes ügyet is felkaroló mulatós zenész Csokis Tibi ment a kicsikért a területi gyermekvédelmi szolgálat kaposvár-toponári részlegébe.

– Amikor hazaértek és megláttak, úgy ugrottak a nyakamba, hogy majdnem fellöktek. Az eltelt napokat igyekeztünk számukra úgy megszervezni, hogy feledjék az eddigi távollétet – folytatta Malkó. – Sajnos a  másfél év – amióta elszakították őket tőlünk – nagyon megviselte őket. Különösen Judit van nehéz helyzetben, lelkileg súlyosan sérült. Könnyek közepette kérte, amikor itt járt a gyámügyi előadó: intézze el, hogy maradhassanak nálunk.

Az apa mindenre elszánt

2007. február 26-án Mezőcsokonyán nevelőszülőnél helyezték el a három Malkó gyereket. Az apa szerint – aki akkor éhségsztrájkolt is – jogtalanul. Malkó József azt mondta: hetekig azt sem tudták, hogy hová vitték őket. Richárd, Dávid és Judit jelenleg is átmeneti nevelésben részesül, csak rövid vakációra kapták meg őket a szüleik.

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a három nagyobb testvér örömmel fogadta a legkisebbet, az egyéves Adriánát. Legtöbbet Judit foglalkozott vele: babusgatta, játszott vele.
– Húsvétkor lehettünk együtt legutóbb, azóta nagyon vártuk már a találkozást – vette át a szót Balogh Judit, az anya. – Végtelenül boldog vagyok. A gyerekekkel együtt főztünk, még a fiúk is besegítettek az ételek elkészítésébe. Leginkább tésztát kértek.
– Mindenféle süteményt  imádok – mondta Dávid, aki  autószerelő vagy szakács szeretne lenni. – A pacalt utálom.
– Én pedig tűzoltó leszek és nagy autóval járok majd – vágta rá Richárd, az öccs.

Judit elárulta: abban reménykedik, hogy eljutnak még a Balatonra is. – Nagyon jó lenne a vízben lubickolni, a parton nézelődni – mondta Malkó Judit. – Ez jelentene ám igazi kikapcsolódást a babázás és a görkorcsolyázás mellett. Imádok korcsolyázni, jégtáncosnő szeretnék lenni. Tudom, ez nagyon sok gyakorlást, kitartást igényel. De azt is írja le: soha többé nem akarunk nevelőszülőhöz menni. A szüleinkkel szeretnénk együtt élni!
Visszautazásuk előtt a legkisebb testvérük születésnapját ünneplik. Természetesen torta is kerül az asztalra.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!