Közélet

2008.07.05. 08:36

Aktív szószólók a dumában: Herényi, Gyenesei, Lamperth

Egy parlamenti képviselő munkáját a legkevésbé sem az méri le, hogy mennyit hallatja hangját a Tisztelt Házban. Különösen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni egyetlen ülésszak felszólalásaiból.

Balassa Tamás

De fölidézve az újságolvasó, internetező, telefonáló honatyák jellegzetes képét a parlamenti patkóban: akkor inkább már interpelláljanak! – mondhatnánk némi demagógiával, ami teljesen idegen lenne az Országgyűlés közegétől.

Nézzük mégis, milyen lelki állapotban voltak képviselőink tavasszal, kibeszélték-e, ami a szívüket nyomta, vagy netán magukba fojtották a szót. Az élen nem meglepő módon az egyetlen somogyi frakcióvezetőt találjuk: az MDF-es Herényi Károlyt, aki a teljes képviselői listán is előkelő hetedik helyezett. Vezérszónoklatai egyebek között a gazdasági reklámtevékenységeket, a Munka, tudás, tulajdon programot, a Balaton kiemelt üdülőkörzetet érintették.

A listán második Gyenesei István döntően független képviselőként élte át a tavaszt: frakciókötelmek nélkül szólt a legkülönfélébb témákban (energiapolitika, pálinkatanács, tűzoltó-egyesületek, egészségbiztosítás, népszavazások). Egyik legrövidebb megszólalása 58 másodperces május 19-i esküje volt: miniszterként eddig csak két ülésnap jutott eddig neki. A szocialistapárti Lamperth Mónika tavasszal éppen fordított irányú mozgást végzett, a kormányból a képviselők közé ült. Még munkaügyitárca-vezetőként jegyezte a Munka, tudás, tulajdon program expozéját, és számos azonnali kérdésre válaszolt. Az „órán túliak társaságához" tartozik még a KDNP-s Szászfalvi László, aki az ombudsmanok tavalyi munkájának vezérszónoki értékeléseit adta.

A megszólalások számában három szorgos fideszes képviselő következik. Mátrai Márta az idősügyi ellátásokról és a gyermekszegénységről, Heintz Tamás az egészségbiztosításról és a vizitdíjas „betegsarcról" beszélt, Gruber Attila balatoni és „külügyi mutyis" brüsszeli kérdésekben exponálta magát. A tavasz ritkán szólói közül Csákabonyi Balázs a biztosítási pénztárakról, Kolber István a szlovák kisebbség támogatásáról, Kuzma László vezérszónokként a kormányfő új programjáról, Móring József Attila és Suchman Tamás – utóbbi vezérszónokként – a balatoni területfejlesztésről fogalmazta meg gondolatait. A 13 somogyi képviselő közül tavasszal csak Rákóczy Attila nem hallatta hangját. A T. Ház „szószátyára" az MDF-es Pettkó András 97 felszólalással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!