Közélet

2008.07.18. 11:55

Az elvarázsolt kertben a közönség is színpadra lépett

Nem tömegrendezvény, még csak nem is igazi fesztivál, legalábbis a Magyarországon megszokott pénzherdálós, nagyzolós sorozatokba - ahol azt nézi minden szervező, hogy hányadik perctől rentábilis a cucc-, egyáltalán nem illik. Egyszerű, könnyed, barátságos, és kifejezetten igényes. Minden szempontból. Ilyen a Jazz és Bor Baltonbogláron. Mindössze két koncert van naponta, még sincs hiányérzete az embereknek, mert hangulatból, érzésből egy dózisban egyszerre nem lehet többet kapni. Kár, hogy évente csak egyszer van, pont most.

Vízisikló

Egyik napról a másikra több mint tíz fokkal esett a hőmérséklet, így nem sok kedv mutatkozik egyénben és általában valami gigantikus strandoláshoz, parti cseverészéshez. Pulóverek, kardigánok fel, hosszú nadrágban legfeljebb annyit teszünk, hogy megnézzük, mennyit hűlt a Balaton. Sokat. Elfoglaltságot és élményt keresve jutottunk el Boglárra, igaz a sok ismerős csak dicsérő, magasztaló jelzővel tudott beszélni a tizedik éve létező fesztiválról, így nem hagytuk ki.

Egy lavórral a hóna alatt fogadott, amiben törölgetéshez ázott a mosogatókendő. Megszakítottam egy munkafolyamatot, de Szalai Tünde a boglári művelődési ház vezetője és a családias, fesztivál fő szervezője egyáltalán nem bánta, úgy fogadott, mintha oda tartoznék, barátsággal.
A csütörtökön nyitó fesztivál elején a Jazz-tábor fiataljai is vállaltak fellépést, de tulajdonképpen az első hivatalos program, tegnap kezdődött, a BJO Budapest Jazz Orchestra után a második koncertet, a United Plays Jazz fellépését megtörte az eső, de nem hangulatában. A nézők feltalálták magukat, és nem adták a fel, a színpadra mentek így Pély Barnáék úgy zenéltek, hogy a közönség a szó szoros értelmében mellettük állt. A többiek a borsátorba húzódtak az eső elől és így tartottak ki.

A jazz és bor kapcsolatára épülő rendezvény már a jelentések miatt sem lehet zsírszagú, pöffeszkedő pénzorgia, de mint kiderült, aki idejár, jön, nem is szeretne ilyesmit látni. Nincs félezerért vizezett sör, fröccsöt sem kapni műanyagpohárból, ezzel szemben talpas üvegpohárban kristálytiszta minőség igen, és hozzá ugyanígy dukál a kifejezetten elit-jazz. Az egész egy elvarázsolt kertben, ahol mindenki ismer mindenkit, és nem azért megy, hogy megszedje magát egy kis haknival.

Szerencsére van még egy kis réteg, ami még igényes magával szemben – mondja Szalai Tünde, miközben két srác fut be, mert jegyet szeretnének venni. Budapestről érkeztek, láthatóan nem ismerve a szokásokat, mivel csak este héttől van kapunyitás, viszont kifejezetten a fesztivál miatt érkeztek. „Tüncsi”, mint ahogyan valószínűleg legtöbben ismerik, azonnal kávét kínál, és segítségre siet. A fiúknak aludni is kell valahol, így telefonálásba kezd.

A boglári fesztivál csodáját állami, helyi pályázatok és önkormányzati támogatás alakítják, és természetesen a megkötött barátságok, kapcsolatok lódítják át évről-évre a nehézségeken. A fellépők szívesen jönnek, a borászok jócskán ár alá mennek, van olyan szaktekintély, akinek termékeit 8000 forintért szokás megszerezni, de a hely varázsától harmadára fogta vissza magát.

Akad bírálója is a rendezvénynek, mert nem populáris, és éppen ezért egyáltalán nem kifizetődő. A strandra is le akarták már csábítani, és sztárocskák bevetését javasolták néhányán, de a Jazz és Bornak nem hiányzik, hogy egy eltévedt lélek felordítson Babos Gyulának, hogy játssza már el a Hé Dzsót. Mint ahogyan a köztársasági érdemkereszttel elismert borásztól se kérjen senki kólát az élet munkájából pohárba csurgatott két decihez, még akkor se, ha ki van fizetve.

 

Mindössze két koncert van naponta, még sincs hiányérzete az embereknek, mert hangulatból, érzésből egy dózisban egyszerre nem lehet többet kapni.

Kár, hogy évente csak egyszer van, pont most. Vízisikló -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!