Közélet

2008.07.28. 08:42

Bajban a falu: csőd közeli helyzetben Törökkoppány

Súlyos anyagi gondokkal küzd, csőd közeli helyzetbe került a törökkoppányi önkormányzat – mondta Varga György polgármester.

Krutek József

Hozzátette: ennek egyik fő oka, hogy a település határában hét éve feltárt két gázkút kimerülőben van, az idén befejezik a termelést. Így az üzemeltető cég adatai alapján a tavalyi tizenötmillió forint iparűzési adó helyett, az idén csak ötmillió forinttal számolhat az önkormányzat.

– Az önhikis támogatási rendszer azonban az előző évi bevételeinket veszi alapul, így várhatóan csak 1,5 milliós támogatással számolhatunk a tavalyi hétmillió forint helyett – magyarázta Varga György.– Azaz: a tízmilliós iparűzési adóbevétel-elmaradás és az 5,5 millióval kevesebb támogatás jelentősen hozzájárul a csőd közeli helyzethez. A kialakult állapot miatt már tízmillió forint hitelt vett föl az önkormányzat a működés biztosítására. Ennek ellenére jelenleg mintegy négymillió forintra rúg a számlatartozásunk a közüzemeknek, szállítóknak. Sajnos az étkeztetésért sem tudunk fizetni...

A polgármester elmondta: másfél hónapot meghaladó számlatartozásuk nincs. Kérelmet nyújtottak be az önkormányzati minisztériumba 15 millió forint egyéb támogatás címén. Pozitív elbírálásában bíznak, ellenkező esetben csődbe juthat az önkormányzat.

– A kialakult helyzetet súlyosbítja az is – folytatta Varga György –, hogy egy tíz éve húzódó peres eljárás végére most került pont. A bíróság csaknem hárommillió forint kártérítést ítélt meg egy lakónknak, mivel a csapadékvíz károsította a házát. A kifizetésre december 31-ig halasztást kértünk a bíróságtól, ennek elbírálása folyamatban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!