Közélet

2008.07.22. 08:24

Dráva-medence: a MOL után a Horizont is beszállt a gázkutatásba

A MOL után a második legnagyobb hazai kőolaj- és földgáz- kutató társaság is beszállt a Dráva-medencében zajló szénhidrogénkutatásba. A Magyar Horizont Energia Kft. munkatársai az érintett települések polgármesterei előtt jelentették be, hogy napokon belül szeizmikus mérésekbe kezdenek Barcs és Darány térségében.

Nagy László

Talajrezgéseket idéznek elő, amelyeket a föld különböző rétegei eltérően vernek vissza, s a visszavert rezgésekből lehet majd következtetni arra, hogy mit rejt a föld mélye. Bár a szakemberek óvatosan nyilatkoznak, azt elárulták: komoly nyersanyagkészleteket remélnek a Dráva-medencében. Nem véletlen, hogy jóformán egymást követik a térségben az újabb és újabb kutatások. A baranyai Zalátán – a somogyi megyehatártól nem messze – jelentős lelőhelyre bukkantak, s ezt követően egymás után kezdték meg a vizsgálódást Potony, Barcs és Vízvár térségében is a MOL megbízottjai. A kutatásba most beszálló társaság újabb 270 négyzetkilométeres területet von be a vizsgálatba, Potony környékére pedig a második félévben a MOL is visszatér.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szénhidrogének nyomában
[/caption]
Rendkívül ígéretes a déli határvidék, jelentős szénhidrogénkészletre számítanak a szakemberek a Dráva-medencében – ezt erősítette meg Bacsur György, a MOL Nyrt. munkatársa is. 
A Dráva menti szénhidrogénkincs megtalálására összefogott a MOL és a horvátországi olajipari vállalat (INA), s most a második legnagyobb hazai cég, a Magyar Horizont Energia Kft. is beszállt a kutatásba. Az előbbiek közvetlenül a határszélen keresgélnek, az utóbbi Darány térségében végez szeizmológiai méréseket. Tájékoztatójukon elhangzott: a nehézségekkel küszködő határvidéknek lottóötössel érne fel egy gazdag földgázmező.   

Telitalálat a szomszédos Ormánságban

A Sellyéhez közeli Zalátá-nál a MOL és a horvátországi olajipari vállalat (INA) sikeres határ menti együttműködési programja új földgázmező felfedezéséhez vezetett.

Szakembereik sikeres kutatófúrást hajtottak végre; a több mint háromezer méter mélyen lévő három rétegből kettő már bizonyítottan termel gázt. A zalátai rétegek közül a mélyebben fekvő alsó rétegből napi 62 ezer köbméter gázt termeltek a felszínre, kevés kondenzátum kíséretében. A középső szakasz vizsgálata pedig napi 337 ezer köbméter gázt eredményezett, ami hazai viszonylatban igen jelentős mennyiségnek számít.

Legutóbb az év elején Barcstól délkeletre magyar és horvát területeken zajlott hasonló vizsgálat, az idei év második felében pedig próbafúrásra készül a MOL a somogyi Potony környékén. – Novi Gradac és Potony térségében vizsgálunk mintegy 189 négy-zetkilométer területet – mondta Bacsur György, a MOL munkatársa. – Mivel a két ország határvidékén terül el, ezért a magyar és horvát vállalat közösen végzi a munkálatokat. 2008 második felében Potonynál egy kutatófúrásra kerül sor, amelynek tervezett mélysége 4500 méter, költsége pedig előre láthatóan 8,2 millió eurót tesz ki. 2009-ben pedig egy további opcionális fúrás is várható.

A MOL és az INA ezt a közös kutatási programot fele-fele arányban finanszírozza, függetlenül attól, hogy a tevékenységet a határ melyik oldalán végzik. Az operátori feladatokat a horvát oldalon az INA, míg a magyar oldalon a MOL látja el. A kutatás irányításával kapcsolatos valamennyi döntést együtt hozzák meg, és a bevételeket is egyenlő arányban osztják meg egymás között. Kereskedelmi értékű szénhidrogén-találat esetén közösen vizsgálják majd a mező termelésbe állításának lehetőségét is, hogy felgyorsítsák a beruházási programot.

Szakembereik sikeres kutatófúrást hajtottak végre; a több mint háromezer méter mélyen lévő három rétegből kettő már bizonyítottan termel gázt. A zalátai rétegek közül a mélyebben fekvő alsó rétegből napi 62 ezer köbméter gázt termeltek a felszínre, kevés kondenzátum kíséretében. A középső szakasz vizsgálata pedig napi 337 ezer köbméter gázt eredményezett, ami hazai viszonylatban igen jelentős mennyiségnek számít. Szénhidrogének nyomában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!