Közélet

2008.07.17. 16:50

Egy valóban rendkívüli véradás

Csütörtök óta háromszázszoros véradónak vallhatja magát a mernyei Máj Péter. A hatvan éves férfi száztíz teljes véradása mellett tizenkilenc trombocitaferezisen, azaz vérlemezke-szűrésen is átesett.

Vas András

– Mi lesz itt, forgatás? – csodálkozott a kamerák, fotósok láttán a kaposvári véradó folyosóján ücsörgő felnyírt hajú fiatalember. Utóbb kiderült, lassan ötvenedszer fekszik a véradószékbe, ám olyanról még ő sem hallott, aki háromszázszor hagyta magát megcsapoltatni. Pedig a mernyei Máj Péter csütörtökön délelőtt éppen erre készülődött.
– Persze ez a szám nem mind teljes, azaz hagyományos véradást jelent – magyarázta a hatvan esztendős férfi. – Száztizedszer adok így vért, ezen kívül volt tizenkilenc trombocitaferezisem.

Utóbbi műveletet, melynek során a páciens vérlemezkéit szűri ki egy gép, tíz véradásnak számolják el. A háromszázszoros véradó címet amúgy máshogy el sem lehet érni, hiszen egy egészséges felnőtt férfi évente maximum ötször adhat vért – a gyengébbik nem képviselői csak háromszor –, s mivel a felső korhatár hatvanöt esztendő, így ha valaki a tizennyolcadik születésnapja után minden alkalmat kihasznál, maximum 235 alkalommal feküdhet a véradóágyra.

Egy alkalommal négy és fél deci vért csapolnak le az emberből, azaz Máj Péter a csütörtökivel együtt már közel ötven literrel – egészen pontosan 49 és féllel – járult hozzá a hazai vérállományhoz. Az emberi test nagyjából 5-6 liter vér tartalmaz, azaz a mernyei férfi saját vérének kilencszeresét ajánlotta fel orvosi célokra.
– Családi hagyomány nálunk a véradás – állította Máj Péter –, már a nagyszüleim is önkéntes véradók voltak. Ám más karitatív programokban is sűrűn részt vettek. Német kisebbségi família a miénk, s a nagyszüleim és szüleim úgy vélték: a második világháború utáni kitelepítéskor rengeteg segítséget kaptak egyszerű emberektől, amit így tudtak viszonozni.

Ezek után nem meglepő, hogy a mernyei férfi amint betöltötte tizennyolcadik életévét, máris csatlakozott a véradók – sajnos – kis számú társaságához. Az évek során állandó pácienssé vált a kaposvári véradóban, névről ismeri az összes orvost és asszisztenst, akik viszont fejből fújják az összes adatát – talán ennek köszönhető, hogy a jubileumi eseményre mindennemű igazolvány nélkül érkezett, ám némi kalamajka után azért villoghattak a vakuk, sor került az „ünnepélyes” tűszúrásra. Előtte azonban nagy rutinnal felhajtott egy üveg ásványvizet és elropogtatott egy müzliszeletet is.

– Reggel, mielőtt elindultam, azért megettem egy pár virslit – mondta vidáman Máj Péter, utalva a régi hagyományra, amikor a véradók még sört és virslit kaptak a procedúráért cserébe. Miközben mesélt, folyamatosan pumpált a kezével, hogy gyorsítsa a folyamatot, s néhány perc alatt valóban le is folyt a négy és fél deci.  – Azt mondják, jó és ritka vérem van: B Rh negatív – nézegette a tasakot, majd elfogadta az újabb üveg vizet.
Az asszisztensnő megerősítette: a negatív vércsoportok valóban kevésbé gyakoriak, a legritkábbnak az AB negatív számít, míg a leggyakoribb a nulla pozitív. Ám mivel a véradásnál levett vér csak öt hétig tárolható, fontos, hogy folyamatosan legyenek önkéntes segítők. Máj Péterre a jövőben is bizton számíthatnak: a férfi célja a 365-szörös véradói titulus elérése. Ez esetben elmondhatná, életében: tulajdonképpen egy évig minden nap vért adott...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!