Közélet

2008.07.11. 08:26

Kevesebb pénzt kell befizetni az ebédért Csurgón

Viszonylag ritka, hogy egy szolgáltatásért kevesebbet kell fizetni, mint korábban. Főleg, hogy jelentős összeggel csökken a díj. Kisné Madács Ilona, a csurgói gondozási központ vezetője elmondta: az étkeztetésben a teljes intézményi térítési díj 176 forinttal lett olcsóbb, mint tavaly.

Varga Andrea

2007-ben 467 forintba került, ehhez jött a szállítási díj, így összesen 537 forintot fizettek, akik nem kaptak kedvezményt. Most szállítási díjjal együtt kerül 361 forintba az ebéd. Megváltozott ugyanis az állami támogatás rendszere. Az önkormányzat tavasszal módosította az ehhez kapcsolódó rendeletét.

– Akinek az egy napra vetített jövedelmének a 25 százaléka nem éri el a 361 forintot, az kevesebbet fizet. Teljes árat azoknak kell leróniuk, akiknek az egy napra vetített jövedelme eléri a 25 százalékot vagy ennél több – mondta Kisné. Némi igazságtalanság ott van a rendszerben, hogyha valakinek 100 ezer forint a nyugdíja ugyanúgy 361 forintot fizet, mint akinek 50- vagy 60 ezer. S aki havonta 40 ezer forintot kap kézhez, az körülbelül 320 forintot ad az ebédért, de ebből az összegből a 320 forintot kifizetni nagyobb teher, mint a 80 ezerből a 361-et.

Az étkeztetésben átlagosan 90-95 fő vesz részt naponta. Megtudtuk: a másik nagyon jelentős kedvezmény, hogy az intézményi térítési díj a házi segítségnyújtás esetén maximum 300 forint egy órára. Ám csak kevesen fizetnek száz százalékos díjat, a többség így 138 forintot ad, ami nagyon jutányos. A házi segítségnyújtást Csurgón negyvenöten igénylik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!