Közélet

2008.07.27. 08:58

Nézzen a lába elé, nehogy belessen az aknába!

Már a fém aknafedelek sincsenek biztonságban Kaposváron. A minap egy fiatos hajtott rá egy aknára, melyről valaki elcsente a fedelet, a gépkocsijában jelentős anyagi kár keletkezett.

Jakab Edit

[caption id="" align="alignright" width="232"] Az idén már negyvennél több aknafedél tűnt el
[/caption]Belegondolni is rossz, hogy egy ilyen balesetnek milyen súlyos, akár tragikus következményei is lehetnek. Mindez azért a néhány ezer forintért, amit a felelőtlen tolvaj az ellopott fedlapért az illegális fémfelvásárlónál kap... S az utóbbi időben nem ez az első ilyen eset.

Hartner Rudolf, a városgondnokság vezetője szerint eddig is előfordultak lopások, de az elmúlt hónapokban mintha elszabadult volna a pokol. Az idén már negyvennél több fedlap tűnt el, volt olyan hétvége, amikor többtucatnyit vittek el a tolvajok. Legutóbb a városi fürdő környékén, a Rákóczi iskolánál, a Kisgáti lakótelepen, a Cserben és a Szondi utcában portyáztak a jómadarak.

– Az idén eddig harmincöt fedlapot gyártattunk le, ez összesen 630 ezer forintunkba került – mondta Hartner Rudolf. – Eddig még egy évben sem okoztak ekkora kárt a tolvajok. A gond az, hogy nem csak drága, de bonyolult is a beszerzés, a fedlapok jó része ugyanis külföldről jutott be, vagy régi, úgyhogy újra kellett gyártatnunk az öntőformákat is. Ez pedig nem kevés idő, így előfordult, hogy hetekig nyitva álltak, vagy legfeljebb csak ideiglenesen voltak lefedve a tátongó gödrök.

A városgondnokság vezetője hozzátette: a maguk módszereivel persze megpróbálnak harcolni a tolvajok ellen. Például újabban lehegesztik a fedlapokat. Ám ez nem tökéletes megoldás, mert ha fel kell vágni egy sürgős javítási munka miatt, akkor az pluszköltséget jelent. A pótlással, hegesztéssel és bontással együtt a 2-3 milliót is elérheti a kár. A másik módszer: ahol lehet, beton fedlapokkal pótolják a vasat.

Így tesznek a Kaposvári Vízművek Kft. szakemberei is, ugyanis a szolgáltatónál szintén gyakori gond a fedlaplopás. Ift Miklós ügyvezető igazgató elmondta: az idén közterületről öt ivóvíz- és huszonegy szennyvízcsatorna-fedlapot vittek el. A céget ért kár mintegy egymillió forint. Ezek ugyan szabványos lapok, de csak kerettel együtt vásárolhatók meg, ami pluszpénz. A nagyobb baj az, hogy a tettesek utcáról, járdáról is felfeszegetik a vaslapokat, nem számolva azzal, milyen balesetveszélyt okoznak ezzel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!