Közélet

2008.07.03. 20:04

Ötven kórházi dolgozó nem kért a Medical Investmentsből

A nagyatádi kórház közel ötven dolgozója (köztük két orvos) nem írja alá az új üzemeltető által kínált munkaszerződést, inkább az ingázást, a megyeszékhelyen vagy más környező városokban kínált munkát, vagy átmenetileg a munkanélküliséget választják.

Csikós Magdolna

Július elsején vette át a nagyatádi kórház üzemeltetését a Medical Investments Zrt. A cég 25 évre vállalta az intézmény működtetését, melyet csaknem 500 millió forint adóssággal és 410 dolgozóval vett birtokba. – Mindenkinek megadtuk a lehetőséget, hogy továbbra is a kórházban dolgozzon, a szerződéseket az intézmény átadása előtt közel egy hónappal megküldtük a munkavállalóknak – mondta Kovács Róbert, a Zrt. elnök-vezérigazgatója.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mindenkinek megadták a lehetőséget
[/caption]
– Nagyon bíztunk abban, hogy minden dolgozó aláírja velünk a megállapodást, amely semmivel nem biztosított rosszabb anyagi feltételeket, mint a korábbi közalkalmazotti jogviszony, hiszen vállaltuk, hogy ugyanazzal a bérrel vesszük át az intézmény dolgozóit s ez természetesen így is történt – állította Kovács Róbert.
– Abban, hogy félszázan nem írtak alá, talán az egri események is közrejátszottak annyiban, hogy az ottani üzemeltetésbe adás egyik ellenzője Nagyatádra is eljuttatott egy felhívást, amelyben azt kérte, itt se írják alá az új szerződést a dolgozók. Jóllehet az egri és a nagyatádi kórház helyzete, a működtetésbe adás körülményei teljesen különbözőek, de ez a pánikkeltés is hozzájárulhatott a dolgozók egy részének döntéséhez.

Bóta helyett Kollár

A város képviselőtestülete legutóbbi ülésén – az átalakulás miatt – visszavonta Bóta László főigazgató főorvos vezetői megbízását. A kórház új főigazgatója július elsejétől Kollár Zoltán. A közelmúltban az intézmény működtetési feladatainak ellátására létrehozott Nagyatád Med Kft. felügyelő bizottságába a város Sasvári Tamás alpolgármestert delegálta.
A következő időszakban így a hiányzó létszám feltöltéséről is gondoskodnunk kell, többek között az intenzív osztályra is orvost kell találnunk. Emellett a meglévő, közel ötszáz millió forintos adósságállomány kezelése, csökkentése az egyik legfontosabb feladat. A napokban az informatikai rendszer fejlesztése is megtörténik, a pontos dokumentálás, valamint az egészségbiztosítóval történő számítógépes kapcsolattartás ugyanis elengedhetetlen a gyors és hatékony munkához és az adminisztrációhoz.

A Medical Investments Zrt. vezérigazgatója szerint a kórház mindennapjai ugyanúgy zajlanak majd mint eddig, a betegek ugyanazokat a szolgáltatásokat kaphatják Nagyatádon. – Az, hogy a működtető július elsejétől nem az önkormányzat, hanem egy gazdasági társaság, a betegellátásra nincs hatással, ha lesznek változások, azok csak a korszerűség, a modern és jó ellátás irányába történhetnek – így Kovács Róbert, s hozzátette: nem csak a kórházi munkában szeretnének jelen lenni a városban. A város sportéletében és más közösségépítő tevékenységben is szeretnének egyre több részt vállalni.

Röpködő végkielégítések

Akiket az üzemeltető átvett volna, de nem éltek a lehetősséggel, annak a működtető fizeti meg a végkielégítést. Ez összesen több, mint hatvanmillió forintos költséget jelent a cég számára. Az önkormányzat által korábban vállalt létszámleépítések költségét a város állja. Felröppentek olyan hírek, hogy akad, aki csak a végkielégítés miatt nem írta alá a szerződést, s néhány hónap múlva végül visszamenne a kórházba. Az üzemeltető cég képviselője ennek kapcsán azt mondta: szükségük van jó szakemberekre és nem zárja ki, hogy egyedi esetekben visszaveszik a korábbi dolgozókat, de tömegesen biztosan nem lesz erre lehetőség. Különösen akkor, ha a végkielégítésüket már felvették.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!