Közélet

2008.07.16. 13:26

Rácsok mögül az életbe

Czibola László méhészkedik, besegít ismerősei gazdaságában, szépíti várdai házát. Szabadidejében olvas, televíziót néz – nagyon szereti a sportot. Úgy él, mint bárki más, január 2-a óta. Előtte csaknem tizenegy évet ült a rácsok mögött, mert 2007-ben Somogyváron megfojtotta az élettársát. Azt mondja: veszekedtek, és hát ivott is, elég sokat...

Jakab Edit

Több a visszaeső a kisebb bűncselekményt elkövetők között

Akiket feltételes szabadságra bocsátottak, ha a bíró szükséges látja figyelemmel kísérésüket, pártfogói felügyelet alá kerülnek arra az időre, amennyi a szabadságvesztésből még vissza lenne, de legalább egy, legfeljebb 15 évig. Ezt a feladatot a Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal pártfogó felügyelői látják el. Keszthelyi Tiborné, a hivatal vezetője elmondta: a pártfogó felügyelők számára a hátrányos helyzetű pártfogoltak segítése mellett kiemelt feladat az elítéltek illetve a feltételesen szabadultak felkészítése is. A szabadulók számára az elszigeteltség, a börtön-szocializáció következményei, valamint a társadalmi előítéletek nehezítik a visszailleszkedést. Persze, más a helyzet a hosszabb, és más a rövidebb szabadságvesztést töltő elítéltek esetében. A súlyos bűncselekményeket elkövetők, hosszú szabadságvesztésre ítéltek rendszerint az ország más, nagyobb büntetés-végrehajtási intézeteiből kerülnek vissza a megyébe. Általánosítani nem nagyon lehet, de a tapasztalatok szerint ezekben az emberekben a hosszú börtönévek alatt kialakul egy bizonyos normakövetés, nem akarnak visszakerülni, ezért igyekeznek elhelyezkedni vagy alkalmi munkákat vállalni, betartani a törvényeket. Akik kisebb bűncselekmények miatt rövidebb időt töltenek a rácsok mögött, rendszerint már nem először szegték meg a törvényt: az ő esetükben kevés a motiváció, nagyobb a visszaesés veszélye.

Jelenleg 64 feltételes szabadságra bocsátott áll pártfogó felügyelete alatt, ez az összes pártfogolt 9 százaléka. Közülük 9 nő. Negyven százalékuk súlyos bűncselekmény – emberölés, emberölés kísérlet, rablás – miatt ült. Négyen tíz évnél hosszabb időt töltöttek a rácsok mögött. Annak ellenére, hogy a feltételesek nagy része nyolc általánost vagy annál kevesebbet végzett, többségük vagy bejelentett munkahelyen dolgozik, vagy alkalmi munkákból biztosítja megélhetését, esetleg regisztrált álláskereső.Tizenhárom évet kapott, de jó magaviselet miatt előbb kiengedték. 2010-ben szabadult volna, addig pártfogói felügyelet alatt áll. Szerencsés:  visszamehetett a falujába és visszafogadták a várdaiak. A fegyházban töltött évekről nemigen beszél...
– Ha kérdeznek, elmondom mi volt. De nem töröm a fejem azokon az éveken. Lezártam. 36 évesen kerültem be, 46 évesen jöttem ki. Muszáj ott folytatni, ahol abbahagytam. És semmi olyan nem teszek, hogy még egyszer visszakerüljek...

A rácsok mögött töltött időről csak annyit mond: akadtak, akik nem úgy viselkedtek, ahogy kellett volna, nem érdekelte őket, hogy előbb kijöhessenek. Ő nem tartozott közéjük. Megpróbált elkerülni minden konfliktust, hogy mielőbb szabaduljon. Igyekezett nem gondolkodni. Ezerszer eszébe jutott, mennyire nem érte meg... Amúgy csak túl akart élni minden napot. Talán az egyhangúságot volt a legnehezebb megszokni. Szegeden dolgozott a könyvtárban, meg takarított is, ott könnyebben ment az idő. Szerinte egyébként a legkeményebbnek tartott szegedi Csillag sem olyan félelmetes, ha valaki jól viselkedik. A legnehezebb az volt, hogy a bent töltött évek alatt meghalt az öccse és az édesanyja. No meg egy betegség is ledöntötte a lábáról, a veséjével kellett műteni.

A szabaduláskor a fegyház előtt barátja és mostohaapja várta. Falujába, Várdára ment haza, ahol ismerik, és tudják róla, hogy nem bűnöző.
Csonka Balázsnak is szerencséje van. Fiatalkorúként követett el súlyos bűncselekményt, hogy mit és hogy mennyit ült emiatt, nem beszél róla. Mint ahogyan arról sem, milyenek voltak a bent töltött évek. Azt mondja: jó iskola volt, de örökre lezárta az életének azt a fejezetét. Nemcsak hogy lehet, hanem el is kell felejteni. Csak annyi vésődött be örökre a lelkébe: nem éri meg! S hogy soha többet nem szeretne visszakerülni.  –Muszáj tiszta lappal kezdeni, és én erre megkaptam a lehetőséget. 2006. októberében jöttem ki, és egy hónappal később már  dolgoztam. Most pedig tanulok, hogy minél több szakma legyen a kezemben. Családot, munkát, rendezett életet szeretnék. Egyszer botlottam, ezt az elhelyezkedéskor, a privát kapcsolatokban is őszintén elmondtam. De így is elfogadtak, esélyt kaptam.

Jelenleg 64 feltételes szabadságra bocsátott áll pártfogó felügyelete alatt, ez az összes pártfogolt 9 százaléka. Közülük 9 nő. Negyven százalékuk súlyos bűncselekmény – emberölés, emberölés kísérlet, rablás – miatt ült. Négyen tíz évnél hosszabb időt töltöttek a rácsok mögött. Annak ellenére, hogy a feltételesek nagy része nyolc általánost vagy annál kevesebbet végzett, többségük vagy bejelentett munkahelyen dolgozik, vagy alkalmi munkákból biztosítja megélhetését, esetleg regisztrált álláskereső. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!