Közélet

2008.07.09. 08:24

Révbe ér az új balatoni kompátkelő

A második balatoni kompjárat megvalósítása továbbra is aktuális. A terv szerepel a hajózási társaság, a Balaton Fejlesztési Tanács és az érintett önkormányzatok elképzelései között is.

Kolumbán Tünde

A Fonyód és Badacsony közé tervezett komp fejlesztési stratégiája már a Balatoni Zászlóshajó program készítésekor elkészült – emlékeztetett Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, és mint mondta, a tervezeten nem is kell változtatni.
– A projektet ketté választottuk. Egyik része a kompbeszerzés, a másik pedig a fonyódi és a badacsonyi kikötők megvalósítása, amelyhez a Regionális Operatív Program (ROP) 7-800 millió forint forrást biztosít a jövő évben úgy, hogy a projektet a Közép- és Dél-dunántúli operatív programban is önálló támogatandó tevékenységként javasoljuk betervezni – hangsúlyozta Suchman.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fonyód és Badacsony közt közlekedik majd az új komp
[/caption]
A kikötő létesítésének jogszabályi feltételei a Balaton törvényben adottak, a jelenlegi rendelkezések szerint mindkét település alkalmas kikötőépítésre, de a környezetvédelmi hatóság álláspontja szerint a megvalósításhoz az eddigieknél részletesebb tervek szükségesek. A BFT vezetője úgy látja: az engedélyeztetési eljárás eredményesen fog lezárulni.
A két önkormányzat, a Balatoni Hajózási Zrt. (BH Zrt.) és a BFT is egyetértett abban, hogy a támogatási lehetőségek igénybevételéhez illetve a további részletes tervek kidolgozásához egy közös projekt társaság létrehozása szükséges.

A regionális vasút és a kerékpárutak is fontosak

A komp program illeszkedik a Balaton körüli általános infrastrukturális fejlesztésekhez – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki arról is beszámolt: meghívására még a nyár folyamán a tóhoz érkezik a közlekedési tárca vezetése. A helyszínen a második komp mellett a balatoni regionális vasút megvalósításáról is szó esik. Tárgyalnak továbbá a tó körüli kerékpárút fenntartásáról illetve biciklisek számára a vasútállomásokra tervezett pihenőhelyek kialakításáról.

– A hajózási társaság május 8-i közgyűlésén úgy döntött, hogy a konzorciumban 25 millió forinttal kíván részt venni, a BFT ugyanennyit tesz a szervezetbe, míg az önkormányzatok anyagi helyzetükre való tekintettel ennél valamivel kevesebb pénzzel járulnak hozzá a korrekt tervek előkészítéséhez – magyarázta Suchman Tamás. Azt is elmondta, hogy a BH Zrt. töretlenül végzi a komp létrehozásának előkészítését azért, hogy a 2009-es pályázatokon eredményesen szerepelhessenek. Ahhoz, hogy a források a jövő évi akciótervekben rendelkezésre álljanak az is fontos, hogy a BFT eredményesen egyeztessen a két régióval és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel.

– A második komp komplex támogatottságának érdekében októberre tervezzük, hogy az ügyben elkészítjük a kormány-előterjesztést – jelentette be a BFT vezetője és hozzátette: a fejlesztés közlekedési és turisztikai szempontból továbbra is indokolt annál is inkább, mert a tóhoz érkező vendégek számának növekedésével a meglévő kompjáratok kihasználtsága magas, és a tó nyugati medencéjében is jelentős forgalomnövekedés tapasztalható.
Suchman Tamás elképzelései szerint a második komp működtetését a BH Zrt. többségi tulajdonával felálló társaság végzi majd, amibe a tervek szerint szakmai vagy pénzügyi befektető akár pénzzel, akár komphajó biztosításával is beszállhat. Mindkét megoldás ügyében folynak a tárgyalások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!