Közélet

2008.07.12. 12:02

Szépségmustra szmájli módra

- Jaj, de jók lettek az új melleid – üdvözölte a fotós az évekkel ezelőtti barátságban megismert szépségversenyzőt a színpad mögött – Vagy ezek még a régiek?

Vízisikló

A párbeszéd már diszkrétebben zajlott a két köszöntő puszi elcsattanására, így már sohasem tudjuk meg, valódiak voltak-e keblek. A fürdőruha és testbemutató végén kiderült, ki a legszebb tizenhat a Sió Miss Balaton elődöntőjében, ahová több mint 300 lány nevezett, a tavalyi kiíráshoz hasonlóan, ismét két kategóriában. A szakma – ha lehet ilyesmiről beszélni magyarországi viszonylatban -, ismert arcai, - azok, akik eddig nem adták fel, vagy még nem ismerték fel bennük megbújó értékeket-, újra jelentkeztek.

Kegyetlen kihívásokkal kellett szembenézniük a lányoknak, asszonyoknak a Hotel Azúrban. Az épületben még kevés probléma akadt, csupán a szép számú helyszíni nevező miatt csúszás hátráltatta a felvezetést, de a légkondicionált fogadó helyiségben több asztalnál is egyszerre pörgött szorgos jegyzetelések mellett a szóbeli vizsga-mustra.
- Látom, idén érettségiztél, mik a terveid? Nem tudom, jelentkeztem egy pénzügyi főiskolára. –És felvettek? – Még nem tudom. – És mikor tudod meg? – Azt sem tudom….
A következő hölgy a sorban állásnál csak kicsit mutatkozott határozottabbnak, de még mielőtt előítéletes köveinket látatlanba is odazúdítanánk, a helyzet az, hogy bikiniben, nyolc centis magas sarkúban, kétszáz lány és tucatnyi kamera, fényképezőgép között kellett fesztelenül válaszolgatni életünkben vájkáló kérdésekre.  A 10 éves jubileumát ünneplő versenyen két kategóriában fesztelenedtek a lányok, hölgyek. A 18 és 25 év közötti, valamint a 26 és 35 év között megmutatkozó bájak elődöntőztek a szigorú zsűri előtt, ami nyolcasával tekinthette meg a felvonulókat. Az ítészek között a szponzorok képviseletén kívül többek között helyet kapott a hazai szépségmustrák lassan már elmaradhatatlan hajszobrász zsenije, Hajas László. Ettől érdekesebb, hogy egy plasztikasebész is pontozta az ettől sem különösebben meglepett mezőnyt.

A lányok valahogy még az automata zoomot is megérezték magukon, olyan természetellenesen vágták magukat szmájliba, mintha egész életükben ez az egyetlen kép készült volna róluk. – Azért valahogy most a csíkos bőr lett a divat élcelődött a főiskolások versenyéből Siófokra importálódott göndör leányzó barátnőjének. – Hadd nézzem csak a tiédet…, á, neked is van, igaz hogy kevesebb – stírölte végig ismerőse hátsóját a szópartner. Egy-két év, és neked sem kell panaszkodnod emiatt – csapta le a magas labdát vidáman, és ahogyan az ilyen helyzetekben lenni szokott, nevetgélve továbbkopogtatták a sűrűn térkövezett, színpadig kanyargó sarokkoptatót.

A beállás párosával a legszebb, főleg ha két dekoltázs összeér, a lányokat nem is kell kérni a pózhoz, magoktól idomulnak a fotósok igényéhez. Két érettebb, így rivalizálás nélküli nő a mezőnyből meg is jegyzi susmusolva, hogy milyen jól megy a másik két lánynak az összhang…
- A barátom azt mondta, mindenképpen büszke lesz rám, ha bejutok a legszebb tizenhat közé, ha nem – árulta el Hortobágy Tímea, az esztergomi fodrász vállalkozó, mielőtt a kötelező fotózáson túlesett volna. Elmondása szerint, saját magát ismerve, és látva a többieket, mindenképpen döntőre készült.

A megmérettetésen kívül kapcsolatépítő tréningnek is jó a Sió Miss Balaton, a csurgói Győrfy Adrienn kifejezetten ezért vállalta a párducmintás tenyérnyi fürdőruhát. Elmondása szerint az összes hasonló versenyre benevez, mert bár most egy Skoda Fábiával is gazdagodhatna, munkanélküliként jelenleg talán kapcsolatokra van leginkább szüksége az elismerésen túl. A csurgói Adrienn mellett több somogyi lány is nevezett a Siófokon megtartott elődöntőre, a megyeszékhelyről négyen, Siófokról ketten jöttek el, de a Sonlányok mezőnyéből megismert bálványosi Pálinkás Éva is úgy érezte, itt az ideje komolyabb vizekre evezni, ha saját szépségéről van szó.

- Okosak és szépek, itt mindenki az – mondta még a debütálás előtt Májer Barbara összegzésként a többieket figyelve, a táncművész hölgy Moszkvában, a balettintézetben is tanult, de neki elég lett volna, ha, bekerül a továbbjutók közé. Ennél is szerényebben az egervári Szegli Izabella fogalmazott, akinek az is elég volt, hogy elindult a versenyen, mivel jól érezte magát társaságban, és az egész felhajtást csak egy jó buliként fogta fel.  – Igazán jó ismeretségek születnek itt, de a versenyen csak azért indultam, mert édesanyám kérése volt, mielőtt meghalt volna – mondta elkomoruló hangon, mielőtt a színpad mögé szólították.

A deszkákra fellépni nem is olyan egyszerű, ha a lakkozott, gyöngyözött tűsarkú cipőcskék  talpig süllyednek a szintre vágott fűben. – Vigyázzatok, mielőtt felmentek, tisztítsátok le, mert én is úgy jártam, hogy amikor szólítottak, akkor a fűszálak röpködtek a zsűri felé – adta át ismerőseinek a jó tanácsot egy magas szőke csak félig cipőben a következő nyolcas turnusnak. A bugyi és melligazítás kényelmetlenségei mellé, még a puha talaj viszontagságai is elkísérték a lányokat egy a magasságba emelkedő lépcső előtt.

A bemutatkozás nem tarthatott sokáig, így is elhúzódva, késő délutánba hajlott zsűri pontozásos visszavonulása, szerencsére, aki hamar végzett, az iszkolhatott vissza az ítélethirdetés előtt egy kis pihenésre a légkondicionált szálloda italokkal megpakolt hűtői közé.

Csak két anyuka dacolt a meleggel, kényelmesen helyet foglaltak egy asztalnál – és bár jóllehet, idén már másodszorra indultak ezen a versenyen a Plusz kategóriában- , a legfontosabb témát találták meg tökéletes nyugalmukban.  – Az enyém csak most kezdett el rendesen beszélni. - Nálunk a kisebbikkel voltam így, kétéves koráig szinte egy szót sem szólt, és utána viszont úgy, mintha könyvből olvasná – találtak közös nyelvet egymás között, mialatt elviharzott előttük két elégedetlenkedő leányzó alig-tangában.
– Te, szerintem itt már régen lejátszottak mindent előre, a zsűriből voltak, akik fel sem néztek – csapódott be dühösen a klimatizált helyiség ajtaja…

 A verseny döntőjét augusztus 8-án rendezik ugyanitt, a most már meglévő 16 lány közül választják ki a legszebbet, és a plusz kategóriában is győztest hirdetnek, igaz, a verseny jubileumához igazodva csak tíz szereplővel. Az elődöntőre a normál mezőnyben előzetesen 268 lány kelentkezett, míg a a plusz kategóriában 80-an próbálták ki magukat a kifutón. A Miss Balaton verseny két kategóriájának döntőjébe sajnos nem jutott a legjobbak közé somogyi szépség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!