Közélet

2008.07.24. 14:49

Vagyonosodás: letagadják a csillagos eget is Somogyban

Egy-egy rajtakapott somogyi ügyfél átlagosan négy millió forintot tagadott le a jövedelméből az idei év első félévében. A megyében végzett vagyonosodási vizsgálatok 652 millió forint adóhiányt tártak föl.

Márkus Kata

[caption id="" align="alignright" width="380"] A vizsgálatok 70 százaléka tárt fel adóhiányt
[/caption]Az APEH Dél-Dunántúli Regionális Igazgatósága az idén is folytatta a magánszemélyek vagyonosodási vizsgálatát. Az igazgatóság az első félévben 525 ilyen vizsgálatot indított a régióban, amelyből június végéig 357 zárult le.

A vizsgálatok mintegy háromnegyedében, összesen 261 esetben tártak föl eltitkolt jövedelmet a revizorok – tudtuk meg Marton Ferenc sajtóreferenstől. – Az egy vizsgálatra jutó megállapított adóhiány az előző év hasonló időszakához képest mintegy húsz százalékkal emelkedett a régióban. A vagyonosodási vizsgálatok során összesen 1,7 milliárd forint be nem vallott jövedelmet tár fel az adóhatóság. Ehhez 843 millió forint adóbírság és 653 millió forint késedelmi pótlék párosult a Dél-Dunántúlon. Somogyban az első félévben megkezdett 160 vizsgálat közül 112 zárult le, s összesen 652 milliós adóhiányt tárt föl.

Az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 3 százalékkal több, összesen 15 ezer darab egyéb ellenőrzést folytatott le az adóhatóság regionális igazgatósága. A revizorok összesen 7,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel: általános forgalmi adóban 4,2, személyi jövedelemadóban 1 milliárd forint be nem vallott adóhiányt állapítottak meg.

Közterületen is ellenőriznek

Az operatív revizorok több országos akcióban, például a Csillagszóró és Kikelet Hadműveletben is részt vettek. Az ellenőrzések során együttműködnek azzal a nyolc társhatósággal, amely megállapodást kötöttek a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Az operatív ellenőrzések keretében a bizonylatadási kötelezettségre, a foglalkoztatásra, valamint az árueredtre vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi az adóhatóság. Ennek keretében hangsúlyosabbak lettek a közterületen végzett ellenőrzések, amelyek a második félévben is hasonló intenzitással folytatódnak majd.

Marton Ferenc hozzátette: az adóhatóságnak idén kiemelt ellenőrzési feladata a jogelőd nélkül alakult vállalkozások 20 százalékának az alapítást követő 90 napon belüli ellenőrzése. Az idei év első hat hónapjában a régióban összesen 724 cég alakult, ezek közül csaknem 300-at ellenőrzött az APEH – mondta.

– A revizorok az új alapítású cégek harmadánál tártak fel valamilyen hiányosságot. Leggyakrabban nem tartják be az alapvető számviteli előírásokat és sokszor vagyon, eszköz és alkalmazott nélkül kezdik meg tevékenységüket. Ám előfordult, hogy a revizorok valótlan címre bejelentett cégeket is találtak, emiatt négy esetben tettek büntetőfeljelentést. Az ellenőrök az első ellenőrzés során csupán felhívják a figyelmet a szabálytalanságok megszüntetésére, bírságot azonban nem szabnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!