Közélet

2008.09.26. 16:32

Iskolázatlan a somogyi munkaerő

Nőtt a regisztrált gazdasági szervezetek száma – főleg a mezőgazdaságban –, s hat százalékkal több álláshelyet jelentettek be, mint egy éve.

Nagy László

A tavalyi 1009-hez képest az idei első félévben 1257 munkahelyről tudunk Somogyban. Amíg tavaly több mint tízezer ember került vissza a munkába, addig idén az első félévben nyolcezren találtak munkahelyet. Bár tavaly óta alig változott a foglalkoztatási helyzet Somogyban, ez a néhány körülmény mégis optimizmusra ad okot – hangzott el a megyei közgyűlés pénteki ülésén, ahol Somogy foglalkoztatása került napirendre.

– A több mint 23 ezer somogyi álláskereső 48 százaléka iskolázatlan – hangsúlyozta Tarrné Törzsök Piroska, a kaposvári munkaügyi vezető. – Őket először képezni kell, enélkül ugyanis semmit nem lehet velük kezdeni. Ezentúl a 35 évesnél fiatalabb munkaképes állástalanoknak kötelező lesz tanulniuk.

Nagy változás elé néz a munkavállalói kiskönyv. Erről azt mondta: kevesebb lehetőséget ad majd a visszaélésekre. – 18 ezer munkavállalói kiskönyvet adtunk ki tavaly Somogyban. Idén mostanáig 16 ezret. Én magam is tudok olyan üzemekről, ahol a vezetőn kívül mindenkit ezen a módon foglalkoztatnak. Ez az állapot nem tartható, remélhetőleg gyorsan visszatérünk a régi kerékvágásba.
Arról is szólt: idén nem indult önálló roma program Somogyban, mivel arra az országos programra várnak, amelynek keretében közel ezer ember életminőségén igyekeznek majd javítani.

Berényi László a kisebbségi bizottság elnöke az említett országos roma program indítását sürgette, s azt hangsúlyozta, hogy az állami foglalkoztatás sok cigány családnak a túlélést jelenti. – Amikor a megélhetési bűnözés az egekben van, akkor nem biztos, hogy a pénzeket haszontalan képzésekbe kell ölni, mert azzal csak az oktatással foglalkozó cégek zsebét tömik.

A munkaprogramok kapcsán kifogásként merült fel, hogy túl rövidek. Két-három hónap alatt senkit nem lehet visszaszoktatni a munkához. Az a régi ellentmondás is szóba került, hogy a magas munkanélküliség ellenére sok somogyi cég munkaerőhiánnyal küzd.

Sütő László Marcali első embere a humán főiskolát végzettek helyzetére hívta föl a figyelmet. – Somogyban és a környező megyékben már nem lehet elhelyezkedni óvónőként, pedagógusként, humán menedzserként – mondta. – Ezt a képzésben ideje volna figyelembe venni.
A közmunkák kapcsán arról beszélt: el kell érni, hogy ne csak munkabérre lehessen pályázni, hanem anyagköltségre is! Sütő László és Sárdi Árpád alelnök is úgy vélte: javulni kezd a foglalkoztatási helyzet Somogyban. Az előbbi a Marcalit megtaláló befektetőkre, az utóbbi a közeljövő idegenforgalmi fejlesztéseire alapozta optimizmusát.

Logisztikai központ Tótiban

Balatoni döntések: 19 millióért vettek egy logisztikai központot a múzeum-igazgatóság számára Lengyeltótiban, ugyanakkor nem fogadták el a Somogy megyei gyerektábor szomszédságában eladásra kijelölt terület előszerződését. Az ásatási bázissal a Fonyódon eladott ingatlant pótolják.


Gelencsér Attila elnök szerint drasztikus adó- és járulékcsökkentés hozhatna igazán átütő eredményt Somogy számára is. Arról is beszélt: sok befektető azért kerüli Dél-Somogyot, mert nincsenek utak, ami van, az is csapnivaló.

Jönnek a határőrök

A nyugalomba vonult Dégi Endre munkáját napirend előtt köszönte meg a megyei közgyűlés elnöke. Dégi Endre többek között arról beszélt: még mindig nem sikerült véglegesíteni 110 kanizsai határőrt. Utódja Mergancz Sándor azt mondta: a rendőrséghez került határőröket a következő hónapokban Kaposvárra vezényli, hogy megismertessék velük: mit várnak tőlük.


Ormai István, Nagyatád polgármestere a megyei önkormányzat első féléves gazdálkodása kapcsán a kötvénykibocsátást hozta szóba. Schmidt Jenő pedig már a következő évek várható megtakarításait számolgatta. A hogyan jussunk pénzhez? kérdésre a közgyűlés elnöke több javaslattal is előállt, köztük az önhiki rendszerének visszaállítását, és a szociális ellátások normatívájának emelését javasolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!