Közélet

2008.09.09. 17:39

Lucky, a szerencsés ló sorsa a bíróság előtt

A Somogy megyei bíróságon kedden elkezdődött annak férfinek a pere, aki éheztette, hajszolta a lovát, majd a mocsárba ragadt állatot a sorsára hagyta. Állatkínzás miatt állt a bíróság előtt.

Jakab Edit

2008 márciusában a Kötél egyesület szakemberei mentették ki a félholt, csontsovány lovat egy Kaposvár melletti mocsár széléről. Gazdájának pere tegnap kezdődött a bíróságon, ám a férfi a tárgyalás elején közölte: neki nincs takargatnivalója, nem érzi bűnösnek magát, egyszerű baleset történt. Állította: két lovával megsüllyedtek az ingoványos területen.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Lucky csontsovány volt amikor megtalálták
[/caption]
Az egyik állatot ki tudták húzni, a másikat órákon át próbálták kimenekíteni, de nem tudták lábra állítani. Időközben beesteledett, így a lovat betakarta növényekkel, hogy meg ne fázzon, aztán – gondolta – reggelre majd összeszedi magát, vagy orvost hív hozzá. Ám addigra az állatot már elszállították. A meghallgatott állatorvosok szerint a lónak kilátszott a gerince, bordái, lapockája, az izmai elsorvadtak. Egyértelmű volt, hogy hosszú ideje éhezett.

[caption id="" align="alignright" width="390"] Lucky jó helyre került, augusztusra 200 kilogrammot hízott
[/caption]A férfi elismerte: a ló valóban kicsit sovány volt, ám szó sem lehet arról, hogy éheztette. Igaz, voltak takarmányozási gondjai, de a Csilla – ő így hívta a lovat – ilyen fajta volt, meg csikaja is volt, az "szívta le róla"...  Azt is állította: ő soha nem bántotta az állatait.
 – Igaz, szedtem ágakat, próbáltam ütni a Csillát, hogy talán kijön, de csak a feje látszott ki, és senki sem jött segíteni... Sírtam az idegességtől – sorolta zaklatottan a gazda a mocsárnál történteket. Amúgy megjegyezte: a napokban látta a lovat, és szerinte semmivel sem volt rosszabb állapotban, míg nála volt.

A Meiszterics lovasklubban fogadták be, gondozták, gyógyították a szerencsétlen sorsú állatott. Meiszterics László, a klub tulajdonosa elmondta: akkor 280-300 kiló volt, ma 450-500. Egy hónapon át csörlővel emelték fel, újra tanították járni. Az volt a szerencse, hogy Lucky – ők így nevezték el – élni akart...

Orvhorgászatért börtön

Somogyban született az elmúlt évek talán legsúlyosabb ítélete állatkínzás miatt. Öt hónapi, letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy barcsi férfit azért, mert száz méter hosszú merítőhálójával a Dráván próbált zsákmányt szerezni. A hálóban talált halak sérültek, sebesek voltak a vergődéstől.

2004 óta az állatkínzás bűncselekmény. Azóta Somogyban 24 ügyet tárgyaltak a bíróságok – tudtuk meg Vadócz Attilától, a megyei bíróság sajtószóvivőjétől. A vádlottak többsége kínozta a kutyáját, illetve vezet még a kiemelt esetek közül a kegyetlen módszerekkel végzett orvhalászat is. A vádlottak általában megússzák próbára bocsátással, esetleg súlyosabb esetben felfüggesztett szabadságvesztéssel. Próbára bocsátották például azt a szilvásszentmártoni férfit, aki megtalálta elkóborolt kutyáját, s amikor az állat nyakán vérző sebet talált, nem állatorvoshoz vitte, hanem brutálisan agyonütötte. Felfüggesztett szabadságvesztést kapott az a bélavári férfi, aki a drótkerítésen keresztül egy kaszával szabályosan szétmetélte szomszédja kutyáját, mert az folyton megugatta. A hálóval vagy "gereblyézéssel" végzett orvhalászat, amellett, hogy tulajdonképpen lopás, szenvedést okoz az állatoknak is. Több ilyen ítélet is született, rendszerint próbára bocsátás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!