Közélet

2008.10.16. 17:28

Somogyvár szelleme az emlékkonferencián

Huszonöt éve, 1983-ban nyilvánították történelmi emlékhellyé Szent László egykori apátságának romterületét a somogyvári Kupavár hegyen. Az országban harmadikként, Mohács és Ópusztaszer mellett.

Vigmond Erika

Akkor az országos honismereti akadémia rendezte az avatóünnepséget, most a Somogy Megyei Honismereti Egyesület szervezett konferenciát az évfordulóra. Gálné Jáger Márta megyei főlevéltáros, az egyesület elnöke elmondta: az emlékhely látogatásával, előadásokkal Somogyvár szelleméhez méltón emlékeztek az évfordulóra.

– Az évek alatt sokat változott Kupavár, s örülünk annak, hogy újra ásatásokat végzett Bakay Kornél régészprofesszor. Bízunk a folytatásban is – tette hozzá Gálné Jáger Márta. A helytörténeti kutatások fontosságáról beszélve a konferenciát Gelencsér Attila a megyei közgyűlés elnöke indította el. Az előadásokon pedig Szent László kultuszáról, a romterület feltárásáról, Somogyvár és környékének eredeti helységneveiről, illetve a település lehetőségeiről is szó esett. Az egyesület emléklapokat is átadott elismerésképpen a honismereti munkában jeleskedőknek, valamint a támogatóknak is, köztük a Somogy megyei önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!