Közélet

2008.11.26. 11:45

Befürdött az uszodájával Balatonboglár

Áramszünet kifizetetlen számlák miatt, elbocsátás és folyamatos javítási munkák – komoly terhet ró a városra a balatonboglári uszoda és sportközpont.

Füleki Tímea

Veszteséggel zárja az évet a tavaly nyílt balatonboglári Urányi János Sport- és Szabadidő Központot működtető önkormányzati tulajdonú kft. A Sós Zoltán ügyvezető által rendelkezésre bocsátott októberi adatok alapján az idei 25 millión felül további 11 millió forint önkormányzati forrás szükséges az elmúlt két évben felhalmozott veszteség rendezéséhez. A pénzhiány okaként az elmúlt évben elmaradt önkormányzati forrásokat, és az emiatt továbbgörgetett adósságot említette.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Sokszori javítás után végre nem ázik be az épület
[/caption]
Kovács Miklós polgármester úgy gondolja: nem festene valós képet, és elhamarkodott lenne „számháborúba bocsátkozni”.
– Az év lezárása, a pontos év végi adatok ismerete nélkül nem lehet elemezni a helyzetet – vélekedett a város első embere.Sós Zoltántól úgy tudjuk, a tavalyi városi költségvetésben 25 millió forintos előirányzat szerepelt a sportcentrumra, ezzel szemben az adatok ennek töredékéről, 1,4 millió forintos önkormányzati finanszírozásról szólnak. Az okokról érdeklődve lapunk a polgármester javaslatára a pénzügyi irodavezetőhöz fordult, aki válaszolt a kérdésekre, majd a cikk elolvasása után úgy döntött: visszavonja a nyilatkozatát, hiszen egyetért Kovács Miklós fenti álláspontjával.

Kihasználatlan az uszoda

Míg a sportcsarnok 35-40 százalékos kihasználtsággal működik, az uszoda 15 százalékon üzemel. Az ügyvezető számításai szerint javítana a helyzeten, ha a helyi és a balatonlellei iskolákból délelőttönként összevont órák alkalmával igénybe vennék a lehetőséget a karádi, fenyvesi diákokhoz hasonlóan. A nyugdíjasokat és a felnőtteket félárú jeggyel csalogatják hétköznap délelőtt.

A komplexum nem kis áldozatot kíván, a város hitelállománya azért duzzadt fel, hogy felépülhessen a sportcentrum. A létesítmény működtetése 45-50 millió forint éves szinten, ezt idén takarékossági intézkedésekkel, a dolgozói létszám csökkentésével 42-43 millió forintra szorították vissza. Spórolnak a fűtéssel, a gáz- és a villanyköltség az összes kiadás közel fele. Tartozás esetén többször az önkormányzat nyúlt rendkívüli támogatással a cég után. Nyár végén egy hónap leforgása alatt több mint tízmillió forintot utalt át a város az uszoda és sportcentrum kifizetetlen számláira. Ennek egy részét azért is kellett azonnal teljesíteni, mert a szolgáltató kikapcsolta az áramot.

A terhek sorának ezzel nincs vége, Sós Zoltán tájékoztatása szerint eddig körülbelül negyven kisebb-nagyobb hiányosság miatt kellett érvényesíteni a garanciális jogokat a kivitelezővel szemben. Az első két évben minden felszínre kerülő hiba az építőt terheli, így a városnak eddig nem kerültek pénzbe a munkálatok. Az viszont, hogy a csarnokban több mint fél tucat javítás után lehetett csak megszüntetni a folyamatos beázást, nem feltétlenül vendégcsalogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!