Közélet

2008.11.25. 08:47

Csurgó: adósságkezelés nincs, liszt viszont van

A Baptista Szeretetszolgálat és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően 12 220 kiló liszt, 4896 kiló szarvacskatészta és 1224 kiló fahéjas gabonapehely talált gazdára Csurgón.

Varga Andrea

Szalai Józsefnétől, a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjétől tudjuk: kétéves együttműködési megállapodást kötöttek a szeretetszolgálat alapítványával. A város vállalta: a felajánlott élelmiszereket saját költségén Csurgóra szállítja a megadott raktárból.

Szászfalvi László polgármester azt mondta: ez is egy – nem csekély áldozatot vállaló módja – a segítésnek, és nem biztos, hogy az adósságkezelő programot kellene erőltetni. Szerinte nem szerencsés az önkormányzatokat felelőssé tenni, ha adott településen nem működik adósságkezelési program.

– Helytelen leegyszerűsítve kijelenteni, hogy ezek a csúnya önkormányzatok nem akarnak segíteni, mert dehogy nem – mondta a polgármester. Bonyolult folyamat, amit a kormányrendelet az adósságkezelés kapcsán leír. Jó pár kérdésre nincs válasz, illetve az, hogy az önkormányzatnak kellene a terheket vállalni. Szervezési, koordinációs feladatot tudunk vállalni, de azt senki nem mondta meg, hogy miből finanszírozzuk, s milyen alapon, hiszen ez nem kötelező önkormányzati feladat. Most pici előrelépés, hogy társulási szinten lehet megvalósítani, de nem egyszerű érdekeltté tenni nálunk 18 település önkormányzatát, biztosítani a szükséges forrást.

Szászfalvi szerint a procedúra sem egyszerű. Mindehhez többrétű, hatékony együttműködés szükséges a résztvevőkkel, és új munkaerő, adminisztráció, levelezés.
– Úgy gondolom, nem véletlen, hogy ezt az egyébként jó szándékú, tizenegy éve hatályban lévő kormányrendeletet miért ennyire kevés önkormányzat csinálja – összegzett Csurgó első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!