Közélet

2008.11.28. 21:16

Elhunyt Jávori Béla

Elhunyt Jávori Béla Rózsa Ferenc-díjas, Aranytollas újságíró, aki 1969-től 1988-ig volt a Somogyi Néplap főszerkesztője. 78 éves korában ragadta el a halál. A Somogyi Hírlap és az Axel Springer Magyarország Kft. Somogy Megyei Irodája saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

SONLINE

A vitának vége. Az érvek elfogytak, s az érvelő elhallgatott. Jávori Béla itt hagyott bennünket. Letette a tollat, sarokban hagyta az Erika írógépet, becsukta maga mögött az ajtót. A Somogyi Néplap főszerkesztője volt és újságíró. Vagy inkább újságíró. Pengeéles jegyzetei mindig jobbító szándékúak voltak. A kisember pártján állt, és pörlekedett a hatalommal. Ezt tette egész életén át. Gyakornokként kezdte a Somogyi Néplapnál, és főszerkesztőként búcsúzott el a rendszerváltást megelőzően. Két szenvedélye volt: az írás és a fényképezés.

Fotóit, amelyek a megye történelmének egy részét örökítették meg, nyugdíjba vonulásakor a megyei könyvtárnak adományozta. Írásait a Somogyi Néplap hasábjai őrzik. Belőlük egy barátságtalan kor szellemére lehet következtetni. Kortörténeti dokumentumok ezek is. Az írást soha nem hagyta abba. Nyugdíjba vonulása után is dolgozott, magának, az íróasztalának. Azt kereste, hogy abban a korban, amelyben alkotott, mi volt a szép, mi az igaz és mi a hamis. Mesterien tudta szétválasztani a konkolyt a búzától. A szakma legmagasabb elismerését, a Rózsa Ferenc-díjat kapta. Nem a szerkesztői munkáért, hanem az írásért. Soha nem volt senkinek a lekötelezettje, önállóan gondolkodó és érvelő egyéniség volt. 

Ezek is érdekelhetik